• Edito

    De nieuwe verstrengingsgolf

    Terwijl de nieuwe federale regering nog het licht moet zien, laten de beslissingen van de afzwaaiende Vivaldi-coalitie zich momenteel volop voelen in de krantenwinkel. Sinds 1 september is het bijvoorbeeld verboden om kansspelen te verkopen aan wie minder dan 21 jaar is (tenzij het om producten van de Nationale Loterij gaat). Vanaf 1 april 2025 treedt dan weer de befaamde display ban in werking. In dit magazine lees je welke impact dat heeft op de inrichting van de krantenwinkel.

    De nieuwe regels kondigen zich aan tegen de achtergrond van de nog lopende onderhandelingen voor een nieuwe federale regering. De kans is aanzienlijk dat de nieuwe regering de ambities van de vorige legislatuur, zoals het streven naar een rookvrije generatie of het beperken van de neveneffecten van gokken, vanuit eenzelfde visie zal benaderen. Voor de dagbladhandelaar betekent dit: tijd voor een grondige afweging. Moet je nog inzetten op alle producten of kunnen sommige beter plaats ruimen? Dit soort keuzes hoeven niet altijd over een hele productcategorie op zich te gaan. Wel kan een kritische blik op productniveau verhelderend werken. Tijdens ons bezoek aan DBH Govers uit Edegem legde de uitbaatster een mooi voorbeeld op tafel. In de zoektocht naar een oplossing voor het uitstalverbod kwam deze winkel tot de conclusie dat pottentabak niet alleen moeilijk in te passen viel in het nieuwe displaybeleid, maar ook geen echte winstmaker was. Het besluit: exit pottentabak.

    Wetgevend bos

    Een tweede conclusie bij deze verstrengingsgolf is dat het als winkelier steeds lastiger wordt om door het wetgevingsbos te blijven kijken. Welke regels gelden voor welk product op het vlak van verkoop en promotie? Wie controleert dit? En wat zijn de mogelijke sancties? Deze vragen zijn belangrijk in een sector die voor elk maatschappelijk gevoelig product andere toezichthouders en regels combineert. De uitdaging voor elke dagbladhandelaar is om bij te blijven en de regels goed te begrijpen om boetes en andere sancties te vermijden.

    Bij Radar begrijpen we dat dit overzicht meer dan ooit nodig is. Als vakmedium willen we dan ook de vinger aan de pols houden en onze lezers ondersteunen in deze uitdagende tijden.

    Veel leesplezier,

    De redactie van Radar

    Deel dit artikel