• Kansspelen

    Nieuw sinds dit najaar: kansspelen verboden onder de 21 jaar

    Tekst: Wouter Temmerman Foto's: Groen - Nationale Loterij
    Sinds 1 september is de minimumleeftijd voor het deelnemen aan kansspelen in België verhoogd naar 21 jaar. Deze aanpassing geldt voor alle kansspelen die onder de Kansspelwet vallen, met uitzondering van de spelen van de Nationale Loterij. Daarvoor blijft 18 jaar de minimumleeftijd.

    De verhoging van de minimumleeftijd is het gevolg van een aanpassing aan de Kansspelwet eerder dit jaar. Die aanpassing had tot doel de regels voor de verschillende soorten kansspelen gelijk te schakelen. De nieuwe wet bepaalt dat jongeren onder de 21 jaar niet langer kansspelen mogen kopen in krantenwinkels (of elders). Voorheen konden 18-jarigen al deelnemen aan bepaalde kansspelen, maar met de nieuwe regels is de grens voor vrijwel alle vormen van spelen of gokken opgetrokken naar 21 jaar.

    Stefaan Van Hecke, Groen

    Neurologische kwetsbaarheid

    De aangepaste minimumleeftijd kwam er op initiatief van federaal Groen-parlementslid Stefaan Van Hecke. Naast de verhoging van de minimumleeftijd voorziet de nieuwe wetgeving in een verbod op het aanbieden van bonussen, een (principieel) reclameverbod en een verbod aan gokautomaten in de buurt van jeugdhuizen. “Uit onderzoek blijkt dat probleemgokken op jongere leeftijd begint en dat het kan leiden tot neurologische kwetsbaarheid”, liet Van Hecke na de stemming noteren. “Daarom verhogen we de leeftijdsgrens naar 21 jaar voor alle kansspelen, zo worden jonge spelers beter beschermd.”

    Jannie Haek, Nationale Loterij

    Uitgezonderd de Nationale Loterij

    Deelnemen aan spelen van de Nationale Loterij blijft echter wel toegestaan vanaf 18 jaar, met uitzondering van weddenschappen zoals Scooore!, die ook onder de leeftijdsgrens van 21 jaar vallen. De uitzondering voor de Nationale Loterij passeerde niet onopgemerkt bij de stemming van de nieuwe wetgeving. N-VA en Vlaams Belang steunden de nieuwe wet net om die reden niet. Ook vanuit de Hoge Gezondheidsraad en vanuit de private sector (Belgian Association of Gaming Operatoren) weerklonk kritiek. Nog voor de wet er was liet Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij, in Radar al verstaan dat spelen via de Loterij en gokken niet te vergelijken zijn. “De Nationale Loterij creëert geen gokverslaving”, aldus Haek. “Dat probleem moet je volgens ons oplossen waar het wordt gecreëerd.”

    Hoe zal de controle verlopen?

    De nieuwe wet legt de verantwoordelijkheid voor het naleven van de minimumleeftijd expliciet bij de winkeluitbaters en geeft de Kansspelcommissie de verantwoordelijkheid om toe te zien op de naleving ervan. “Wanneer de commissie vaststelt dat een speler, waarvan de exploitant bij toelating de leeftijd niet heeft gecontroleerd of heeft vastgesteld dat een speler de minimumleeftijd bedoeld in artikel 54 niet bereikt heeft, niettemin door de exploitant werd toegelaten, kan de commissie beslissen dat de integrale inzet aan de speler toekomt”, staat letterlijk de lezen in de wettekst die voortaan van kracht is. De wet voorziet met andere woorden niet in een expliciete boete voor de winkelier, maar voorziet een sanctie waarbij de speler zijn volledige inzet terugkrijgt.

    Plaats een reactie
    0 reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Disclaimer Reacties

    Als sectormagazine vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels in onze digitale magazines te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. De redactie van Persradar eigent zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig acht.

    Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Persradar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.

    Deel dit artikel