• Corona

  TEST2

  Tekst: Guy Reynaerts Foto's: Google Maps
  Nu het gewone leven een beetje terugkeert, likken de persverkopers hun Corona-wonden. De magazineverkoop vormt een welgekomen lichtpunt, maar meer algemeen heeft de crisis het eerder geformuleerde advies om extra begeleiding van de krantenwinkels alleen maar dringender gemaakt.

  Dagbladwinkel Uilenspiegel (Zottegem)

  Toen het coronavirus in volle hevigheid woedde, gaf Jan Aerts ons te kennen dat hij meer verkocht dan voor de crisis. “Dat is een aantal weken zo gebleven”, zegt hij. “Tot op het moment dat de collega’s terug open zijn gegaan en ook andere winkels, zoals de Standaard Boekhandel, opnieuw aan de slag gingen. Concreet betekent dit dat de verkoop nu genormaliseerd is, al is mijn omzet nog altijd een beetje hoger. Het is zo dat de grote meerverkoop van tijdschriften nu een beetje aan het teruglopen is, omdat de mensen weer aan het werk zijn.”

  Meerverkoop van tijdschriften loopt nu weer terug

  “De klanten hebben zich ook altijd goed aan de maatregelen gehouden. Ik werk achter een scherm en toen de besmettingen de slechte kant opgingen, ben ik de klanten niet gaan helpen bij het uitkiezen van producten. Nu word ik daar weer een beetje soepeler in.”

  “In elk geval is sluiten nooit een optie geweest. Vooral ook omdat we binnenkort verhuizen naar een andere zaak, hier iets verderop. Als je dan sluit, zou het voor de klanten kunnen lijken alsof het definitief is. De opening van onze nieuwe zaak is gepland voor 31 juli. Ik ga hout vasthouden, maar de coronacrisis heeft geen invloed gehad op de werkzaamheden. Kijk, Zottegem is een klein stadje. Ik geloof dat er nog toekomst bestaat voor een dagbladwinkel.”

  Dagbladwinkel Johan (Beringen)

  “Ik blijf erbij: eigenlijk hadden de dagbladhandels, net als de andere winkels, van hoger hand verplicht moeten worden om te sluiten”, aldus Johan Claes. “Als je vergelijkt met een kledingzaak, waar toch over het algemeen nooit heel veel mensen terzelfdertijd in de zaak staan, lijkt een krantenwinkel mij een potentiële broeihaard voor virussen. Nu de pandemie aan het afzwakken is, voel ik me weer veiliger.”

  Ik wil jonge mensen deze business niet aandoen

  “In het heetst van de crisis, hebben we serieus verlies geleden. Niet dat ik recht had op die premie, want 60% van mijn omzet heb ik niet verloren. Voor die verplichte sluiting op zaterdag half maart, heb ik wel steun ontvangen. Nu moet ik wel zeggen dat mijn carrière er bijna op zit. Na 35 jaar stop ik ermee, op 1 juli 2021 om precies te zijn. Ik heb in al die tijd de ‘vette’ jaren van het vak mogen meemaken, maar ook de terugval. En hoewel ik niet echt zwaar onder deze coronacrisis heb geleden, had ik me eerlijk gezegd mijn afscheid van dit beroep wel anders voorgesteld. Nu verloopt het een beetje in mineur.”

  “Ik ben ook niet van plan mijn winkel over te laten. Stal-Koersel is een gehucht van Beringen en ik denk niet dat er nog muziek zit in een krantenwinkel. Na zoveel jaren weet ik een beetje wat er in deze business omgaat en ik wil het echt niet aan jonge mensen aandoen om zo’n zaak over te nemen.”

  Deel dit artikel

 • Nieuws op maat van de krantenwinkel

  Meer nieuws