• Rookwaren

  Tabaksreclame in uw winkel vanaf 1 januari nu echt verboden

  Tekst: Wouter Temmerman
  31 december 2020 wordt de laatste dag van de overgangsfase naar het totaalverbod op tabaksreclame voor consumenten. Met de start van het nieuwe jaar moet reclame aan uw gevel of in uw winkel definitief verdwenen zijn. De tabaksfabrikanten nemen alvast de nodige stappen.

  Begin dit jaar heeft het federale Parlement zowat het laatste achterpoortje in de wetgeving over tabaksreclame gesloten. Sinds het reclameverbod eind jaren ’90 van kracht werd, was het krantenwinkels nog toegestaan om aan hun gevel en in de winkel reclame te maken. Perswinkels kregen heel 2020 de tijd om hun zaak aan te passen aan de nieuwe realiteit.

  Afspreken met de fabrikanten

  Met nog drie maanden te gaan, lijkt de beweging naar reclamevrije krantenwinkels alvast ingezet. “Als fabrikant zullen wij de winkels in de komende weken sensibiliseren over het verbod”, zegt Jeroen Dhanens, Director Corporate Affairs & Communications Belgium/Luxembourg. “Daarna zullen de fabrikanten in hun belangrijkste winkels zelf materialen weghalen, maar we bekijken ook of we op industrieniveau actie kunnen ondernemen om in zoveel mogelijk winkels zoveel mogelijk materialen op te halen. Als materialen niet weggehaald zijn op 1 januari, dan ligt de aansprakelijkheid bij de winkelier, maar we willen er alles aan doen om te vermijden dat dit zou gebeuren.”

  Bij Philip Morris Benelux schetst Laurent Fierens Gevaert, Manager External Affairs Belgium and Luxembourg, een vergelijkbare aanpak. “We hebben een toegewijd team dat samenwerkt met onze commerciële vertegenwoordigers. Kleine materialen kunnen winkeliers zelf verwijderen, maar voor meubels en reclameborden nemen we persoonlijk contact op met de winkeliers en plannen we een afspraak. Dat zal gebeuren in verschillende fases tot het einde van het jaar. Overigens, als de winkelier vraagt om bepaalde meubels te behouden, dan kan dit als de reclame eerst wordt geneutraliseerd.”

  Imperial Brands PLC tot slot liet weten dat het alle permanente materialen al in kaart bracht en via een externe partij laat weghalen. “Aan de grenzen werden alle materialen, na controle en opmerkingen van de FOD, reeds vroeger in orde gebracht”, zegt Christine De Baets, Head of Corporate & Legal Affairs Benelux/Frankrijk. “De krantenwinkels zullen tijdens de eerste twee weken van december door onze vertegenwoordigers bezocht worden. Zij zullen alle reclamematerialen weghalen en de winkeliers goed inlichten over het reclameverbod.”

  De controledienst Tabak en Alcohol van de FOD Volksgezondheid bevestigde onze redactie dat krantenwinkels zich vanaf 1 januari aan controles mogen verwachten.

  Controles op komst

  Vanaf 1 januari kan u in principe een controleur over de vloer krijgen die nagaat of alle reclamematerialen zijn verdwenen. De Controledienst Tabak en Alcohol van de FOD Volksgezondheid bevestigde ons dat de krantenwinkels zich aan deze controles mogen verwachten. Het voerde dit jaar overigens al dergelijke controles uit in tabakswinkels die de FOD niet als een tabaksspeciaalzaak of perswinkel beschouwt. Vanaf 1 januari breidt het deze controles uit naar alle verkooppunten van

  Deel dit artikel