• Corona

  Gestart in 2020: Gordijnenmaakster wordt dagbladhandelaar

  Tekst: Guy Reynaerts Foto's: Emy Elleboog
  Toen de mama van Jane Stragier met pensioen ging, achtte ze het moment gekomen om een carrièreswith te maken. Jarenlang hadden ze samen gordijnen gemaakt voor de Suprabazar in Gullegem. Nu wilde Jane, die in het nabij gelegen Wervik woont, iets helemaal anders. Ze liet haar oog vallen op de boekhandel Boek & Spel in Geluwe.

  Als we Jane vragen hoe ze precies bij Boek & Spel terechtkwam, hoeft ze niet lang na te denken. “Ik ken die zaak heel goed”, zegt ze. “Ik was meer dan 25 jaar klant bij Jan De Blauwe en zijn vrouw. Het werd bekend in januari van dit jaar dat ze er na meer dan 40 jaar gingen mee stoppen. Dus ben ik met de eigenaars in contact gekomen. Er waren wel nog kandidaten, maar uiteindelijk kreeg ik de voorkeur en in maart werd de verkoop beklonken.”

  Goed lopende zaak

  Het moet ongetwijfeld een compliment geweest zijn als de overlaters van een goed lopende winkel je het vertrouwen geven. “Ervaring heb ik niet in deze branche”, bekent Jane, “maar ik stap er vol enthousiasme in en ben vastbesloten er iets van te maken. Boek & Spel was een goed lopende zaak, gelegen op een drukke baan, met een vast cliënteel en ik ben van plan dat zo te houden.”

  Ervaring heb ik niet in deze branche, maar ik stap er vol enthousiasme in en ben vastbesloten er iets van te maken.

  Jane Stragier

  Carrièreswitch

  Van gordijnen maken naar kranten verkopen… Het hoeft weinig betoog dat het hier echt wel om een forse carrièreswitch gaat. “Het was natuurlijk eventjes aanpassen”, lacht ze. “Ik ben op 1 juli gestart en uiteraard heb ik het me moeten gewoon maken om vroeg op te staan. Ik sta alleen in de zaak en die is geopend van maandag tot vrijdag van 6u30 tot 18u30, op zaterdag van 7u tot 17u. Dat zijn dus best lange dagen, maar dat schrikt me echt niet af.”

  Lees verder onder de foto ©Emy Elleboog

  Overlater en overnemer samen in de winkel

  Bij de overstap kreeg ze ook veel steun van de voormalige eigenaar die tijd investeerde in een mooie overdracht van zijn zaak. “Jan, de vorige eigenaar, heeft me goed op weg geholpen. Onder meer heeft hij mij duidelijk gemaakt bij welke leveranciers ik het voordeligst kon aankopen. Bovendien heeft hij in de maand juli nog samen met mij in de winkel gestaan. Uiteraard heb ik mezelf goed geïnformeerd en rond gekeken.”

  Stap voor stap veranderen

  Het hoeft dan ook niet echt te verassen dat Jane nog geen grote veranderingen aanbracht in de winkel. Ze bouwde vooral verder. “Veel heb ik aan de winkel voorlopig niet veranderd. Of toch wel. Ik heb mijn voornaam aan de naam van de zaak toegevoegd. Het is nu Boek & Spel Jane. De vorige eigenaars zijn altijd heel secuur geweest op hun interieur, maar er is in de voorbije 42 jaar ook niet zoveel veranderd, zodat de zaak misschien een beetje ouderwets aandoet. Dat is niet erg. Gaandeweg zal ik hier en daar wel wat aanpassingen doen, plekje per plekje. Wat het eerst zal gebeuren, is verwarming in de winkel, want die is er momenteel niet. En mij verwarmen met zo’n gloeikacheltje, dat zie ik niet echt zitten.”

  Ik heb de indruk dat de klanten me snel hebben geaccepteerd. Je kan je niet voorstellen hoe belangrijk een babbel of een vriendelijk woord is, zeker in deze periode.

  Jane Stragier

  250 à 300 klanten per dag

  Ondanks de moeilijke coronaperiode is Jane Stragier best tevreden met haar eerste maanden in de krantenwinkel. “Ik krijg hier dagelijks tussen de 250 en de 300 klanten over de vloer”, zegt ze. “Dat valt toch redelijk mee. Er komt ook nogal wat jong volk. Ik ben een heel sociaal persoon. Ik heb de indruk dat de klanten me snel hebben geaccepteerd. Je kan je niet voorstellen hoe belangrijk een babbel of een vriendelijk woord is, zeker in deze periode.”

  Ontbijtkoeken na Corona

  De winkel van Jane biedt ook best wel wat ruimte. Wil ze die niet verder benutten? “Het zal momenteel wel nog moeten wachten tot het ergste van de pandemie achter de rug is, maar ik plan ook in een deel van mijn zaak ontbijtkoeken en koffie te verkopen. Ik heb ruimte genoeg om wat stoeltjes en tafeltjes te zetten, zodat de mensen ook ter plaatse iets kunnen nuttigen.” Toch wil ze gezien de omstandigheden echt niet overhaasten. “Eerst even afwachten hoe alles loopt. Voorlopig kan ik nog niemand in dienst nemen. Mijn zoon, die boven de zaak woont, springt af en toe eens in als hij niet moet werken. Hij vindt dat best leuk en vindt dat zijn mama een goede beslissing genomen heeft door deze zaak over te nemen.”

  Deel dit artikel