• Corona

    Gestart in 2020: “Zelfstandige worden zit me in het bloed”

    Tekst: Guy Reynaerts Foto's: Emy Elleboog
    Ook voor de 40-jarige Andy Van Loo was 2020 het eerste (volle) jaar in zijn pas gestarte winkel. Eind 2019 opende zijn dagbladhandel annex vapeshop (of omgekeerd) de deuren in de buurt van het station van Deinze. Hoe verteerde hij de pandemie die een kwartaal later uitbrak?

    “Eigenlijk is het zelfstandig zijn er van jongs af aan ingestampt”, begint Andy Van Loo zijn verhaal. “Mijn ouders hadden een restaurant in Deinze en ik heb daar als jonge gast heel vaak geholpen. Ik heb trouwens ook hotelschool gevolgd. Toen mijn vader een herseninfarct kreeg heb ik de zaak willen overnemen, maar door huwelijksproblemen is dat finaal mis gelopen.”

    Ik had een zeer precies doel: ik wou een vapeshop beginnen, omdat ik daar heel sterk in geïnteresseerd ben. Ik ben zes jaar geleden gestopt met roken en ik heb daar ook alle pijnpunten van ondervonden.

    Andy Van Loo

    Overtuigd van het nut van vapen

    De drang om zelf te ondernemen bleef er bij Andy Van Loo echter altijd inzitten. Toen het vapen doorbrak, zette hij finaal de stap en dat vanuit zijn eigen ervaring als ex-roker. “Het idee om zelfstandig te worden liet mij niet los”, vertelt hij. “Ik had ook een zeer precies doel: ik wou een vapeshop beginnen, omdat ik daar heel sterk in geïnteresseerd ben. Ik ben zes jaar geleden gestopt met roken en ik heb daar ook alle pijnpunten van ondervonden. Zo ben ik me ervan bewust geworden dat elektronisch roken écht kan helpen om te stoppen met de sigaret.” Met de vape-plannen in het achterhoofd ging Andy op zoek naar een geschikte locatie. “Ik ben in Deinze beginnen zoeken naar een pand waar ik zo’n shop zou kunnen opstarten en ik heb dat uiteindelijk gevonden in de stationsbuurt. Daar stond een leegstaande winkelruimte die mij geschikt leek. In november 2019 heb ik Loocomotive geopend.”

    Over te nemen krantenwinkels waren duur

    De voorbije jaren kreeg vapen de wind in de zeilen. Maar wat als de trend plots keert of regelgeving de verkoop bemoeilijkt? “Het vapen zit momenteel in de lift”, weet Andy Van Loo. “Ik weet echter ook dat dit een tijdelijk verschijnsel kan zijn. Dus heb ik besloten om ook de producten van de traditionele krantenwinkel (pers, tabak en loterij) aan de man te brengen. Waarom? Er waren in de onmiddellijke buurt waar ik mijn zaak startte twee krantenwinkels die over te nemen stonden. Ik heb er naar geïnformeerd, maar die bleken te duur. Maar ik was er wel van overtuigd dat er plaats was in Deinze voor een nieuwe dagbladhandel.”

    Grondig geïnformeerd

    Hoewel een vapeshop de eerste ambitie was van Andy Van Loo, nam hij de persverkoop van meet af aan serieus. Hij informeerde zich grondig. “Via het internet heb ik geprobeerd mezelf zo goed mogelijk te informeren, onder meer op de site ‘wordpersverkoper.be’ vond ik een schat aan informatie.” Ook benadrukt Van Loo dat hij de persverkoop met oprechte bedoelingen heeft geïntegreerd, al merkte hij dat niet iedereen dat doet. “Ik heb ook samengezeten met een groep mensen die hetzelfde plan hadden als ik. Daar ben ik wel een beetje van een kale reis teruggekomen, omdat er nogal wat mensen bijzaten die een nachtwinkel hadden en dus met andere bedoelingen dan ik pers wilden verkopen.”

    Lees verder onder de foto ©Emy Elleboog

    Ontgoocheld over kranten en tijdschriften

    Naast vapen en pers verkopen stoten we op nog een derde motivatie. “De voornaamste reden waarom ik een winkel wou beginnen was het sociaal contact”, verzekert Andy Van Loo ons. “Voor heel wat mensen, zeker voor ouderen, is de kleine babbel zo belangrijk. Eigenlijk mag ik niet klagen over hoe de zaken gaan. Wel ben ik ontgoocheld over de verkoop van kranten en tijdschriften. En dan wijs ik toch met beschuldigende vinger naar de uitgeverijen. Het gaat toch niet op dat wij hun producten in onze winkels moeten leggen, waarin flyers of advertenties zitten die reclame maken voor het werven van abonnementen. Dan snijden we toch in ons eigen vlees.”

    Eigenlijk mag ik niet klagen over hoe de zaken gaan. Wel ben ik ontgoocheld over de verkoop van kranten en tijdschriften. En dan wijs ik toch met beschuldigende vinger naar de uitgeverijen.

    Andy Van Loo

    Corona-veerkracht

    En toen sloeg de pandemie toe. “Bij de eerste golf in maart 2020 ben ik eerst een week open gebleven. Na samenspraak met mijn boekhouder heb ik besloten te sluiten. Dat heeft zes weken geduurd en het was goed dat ik het hoofd boven water kon houden via de staatssteun. Bij de heropening verliep de eerste maand wat moeizaam, maar beetje bij beetje was mijn zakencijfer heel positief, zelfs in die mate dat ik iemand in dienst moest nemen voor twee dagen in de week. Mijn cijfers voor september waren zelfs heel hoopgevend. Tot de tweede coronagolf weer roet in het eten kwam gooien. Ik ben een alleenstaande vader van drie kinderen. Dus kan ik niet anders dan opnieuw sluiten tot alle winkels weer open mogen. Dat is hard, heel hard. Want het is steeds weer opnieuw beginnen, niet helemaal van nul, maar toch. Ik hoop dat ik die veerkracht zal kunnen blijven opbrengen.”

    Deel dit artikel