• De krantenwinkel

  Vaping en weddenschappen op de Kop

  Tekst: Guy Reynaerts Foto's: Bram Tack
  Begin dit jaar openden Danny en Jens Van Winkel in Lokeren Dagbladhandel Kop. Met een accent op sportweddenschappen en vaping kozen ze ervoor om twee winstmakers een heel prominente plaats te geven. Pers bleef overeind, maar halveerde in oppervlakte. “We willen een dagbladhandel blijven, maar kiezen voor wat rendeert”.

  Dagbladhandel Kop dankt zijn naam aan de Kopkapelwijk in Lokeren, ook wel korter ‘de Kop’ genoemd. In het voorjaar opende de krantenwinkel zijn deuren op de plaats waar decennialang ’t Gazetje Erwin was gevestigd. Toen Erwin en zijn vrouw Anna naar het buitenland vertrokken, namen Danny en Jens Van Winkel de zaak over. “We hebben meer dan een jaar geleden ons oog laten vallen op het pand van ’t Gazetje Erwin”, aldus Jens. “De uitbaters hebben die zaak gedurende meer dan 30 jaar met succes uitgebaat en zijn dan naar de Filipijnen vertrokken. Het leek ons een mooie opportuniteit om een tweede zaak te beginnen.”

  Coronavertraging

  Danny Van Winkel baat in Lokeren ook al de krantenwinkel Vapor’s dream uit. Het recept van die winkel wilde hij samen met zijn zoon ook in Kop invoeren, maar daarvoor waren eerst renovatiewerken nodig. “De zaak was wel aan een grondige renovatie toe”, klinkt het. “Er waren veel kleine hoekjes en kantjes, alles was een beetje verouderd. Alleen de gevel wacht nu nog op een opfrisbeurt.” Normaal gesproken zou de nieuwe zaak haar deuren hebben geopend in de zomer van 2020. “Daar heeft corona een stokje voor gestoken”, legt Jens uit. “We liepen in de eerste plaats vertraging op door de lockdown, maar nadien hebben we ook nogal wat problemen gehad met materialen die moeilijk leverbaar bleken. Uiteindelijk was alles klaar in april en konden we de 15de van die maand openen.”

  Accent op sportweddenschappen

  Als we kijken naar de nieuwe zaak, dan valt op dat sportweddenschappen zeer prominent aanwezig zijn. Een groot deel van de vernieuwde zaak wordt ingenomen door een aparte (afsluitbare) ruimte met automaten van aanbieder Magic Betting. Ook in de winkelruimte vooraan staan nog twee terminals opgesteld. De merkkleuren en -logo’s van de aanbieder bepalen ook sterk het interieur van de winkel. Het doet ons denken aan de manier waarop de sigarettenfabrikanten voorheen renovatieprojecten ondersteunden. Danny Van Winkel bevestigt. “Het voordeel is dat de firma waarmee we werken, Magic Betting, de kosten van de renovatie op zich heeft genomen. Over welk budget het gaat, kan ik echter niet zeggen.”

  De nieuwe kansspelwet

  Kort na de opening van Dagbladhandel Kop kwam het nieuws dat de overheid nadenkt over het idee om het aantal wedterminals in krantenwinkels tot twee stuks te beperken. Hoe die wet er precies zal uitzien, is nog niet duidelijk, maar Jens Van Winkel verwacht alvast dat Kop er klaar voor is. “Ik ben ervan op de hoogte dat er een nieuwe wetgeving op komst is die het aantal gokautomaten in de krantenwinkel beperkt”, zegt hij. “Als ik het goed heb, zouden er dat maximaal vier zijn.” Van Winkel vermoedt dat de nieuwe regels hem dankzij de inrichting van de winkel geen parten zullen spelen. “De ruimte die ik heb in mijn zaak is helemaal afgescheiden en vormt dus een gokkantoor op zichzelf. Ik mag daar zoveel automaten plaatsen als ik wil. Dat er in de ‘traditionele’ winkelruimte ook twee gokautomaten staan, heeft niets met de nieuwe wetgeving te maken.”

  Heel ruime openingsuren

  Het belang van sportweddenschappen schemert ook door in de openingsuren van dagbladhandel Kop. De winkel is zeven dagen op zeven open, van 8 tot 23 uur, in het weekend van 11 tot 23 uur. “Dat heeft inderdaad alles te maken met de weddenschappen”, zegt Jens. “Er staan hier naast slots vooral automaten voor sport- en voetbalwedstrijden. En aangezien het weekend het zwaartepunt is voor het voetbal, is het logisch dat we dan ook open zijn. Het is overigens zo dat nogal wat klanten hier in de eerste plaats om te gokken komen.”

  Vaping op kop

  Een tweede ankerpunt in het aanbod zijn de vapeproducten, niet verrassend gezien de invulling van de eerste winkel van uitbater Danny. Voor de Van Winkels is vaping ook zakelijk gezien hét alternatief voor de traditionele sigaret. “We hebben inderdaad ondervonden dat die beter verkopen én meer opbrengen dan sigaretten”, geeft Jens te kennen. “Dat betekent uiteraard niet dat we geen sigaretten meer aanbieden.” “Je moet daar realist in zijn”, vult Danny aan. “Een klassieke dagbladwinkel, met enkel pers, tabak en loterijproducten, dat is niet meer leefbaar. Je moet dus durven diversifiëren. Dat verklaart waarom wij vapeproducten en sportweddenschappen hier een belangrijke plaats hebben gegeven.”

  Waar is pers gebleven?

  Met zoveel ruimte voor wedden en vapen blijft de vraag hoe de andere pijlers zich staande houden in het nieuwe concept. De traditionele rookwaren staan achter de toonbank, maar in de zaak zelf is het tussen de terminals en vape hervullingen even zoeken naar de pers. Die neemt goed drie kwart van een zijmuur in beslag en dat is fors minder dan ten tijde van ’t Gazetje Erwin. “Het is zo dat we alle ‘traditionele’ producten van de krantenwinkel nog aan de man brengen”, zegt Danny. “Wij willen sowieso een dagbladhandel blijven. Maar we hebben de ruimte voor de pers, in vergelijking met de vroegere plaats hier, ongeveer gehalveerd. Ook de plaats die de sigaren vroeger innamen, is aanzienlijk verminderd.”

  Van vader op zoon

  De uitbating van Kop is in handen van zoon Jens, samen met een medewerker. “Ondanks het feit dat er in Lokeren maar een handvol dagbladhandels meer overblijven, zie ik het helemaal zitten”, verzekert Jens ons. “Natuurlijk moet je je cliënteel weer opbouwen, omdat de zaak hier uiteindelijk een goed jaar is toe geweest. Maar de klanten komen meer en meer terug. Ik ben nu 29 jaar en ik heb bij Volvo, maar vooral bij De Lijn gewerkt. Het werd stilaan tijd om op eigen benen te gaan staan. Mijn vader runt de zaak aan de ‘Spoele’ nu ruim veertien jaar en uiteraard heb ik er als jongere ook vaak meegedraaid. Ook als jobstudent. Vooraleer ik hier ben begonnen, heb ik trouwens een jaar lang meegelopen in de winkel van mijn vader, zodat ik de kneepjes van het vak goed onder de knie had. Ik woon ook samen met mijn vrouwtje boven de winkel, maar zij heeft een job en werkt niet mee in de winkel.”

  Voetbalfans

  Zeven dagen op zeven open, is dat haalbaar? “Een klein sommetje geeft al gauw te kennen dat je ongeveer 100 uren in de week werkt”, zegt Jens. “En dat is natuurlijk te veel. Daarom werk ik samen met een compagnon, Geoffrey Vockeryck, die hier fulltime komt helpen. Je moet ook rekenen dat we in deze zaak, door de sportweddenschappen, ook gefocust zijn op de avonden.” Op die manier komen werk en hobby voor Jens en Danny ook samen. Ze zijn supporter van Lokeren-Temse, dat in het nabijgelegen Daknamstadion speelt. De wijk ligt de uitbaters na aan het hart. “Hier zijn veel zelfstandigen: een bakker, een slager, een frituur, een fruit- en groentenwinkel… en allemaal vlak bij elkaar. We hebben een goede onderlinge verstandhouding.”

  Stilzwijgende afspraken

  Niet onbelangrijk in tijden van diversificatie waarin iedereen de mogelijkheid krijgt om elkaars aanbod tot op een bepaald niveau over te nemen. Niet hier, de zelfstandigen begrijpen elkaar. “We hebben een heel goede verstandhouding”, aldus Danny. “We zouden in geen geval overwegen om broodjes te gaan verkopen, evenmin als de slager kranten in zijn winkel zou aanbieden. We hebben daar een stilzwijgende overeenkomst over en ten slotte komen mijn klanten ook bij de bakker en de slager of vice versa.”

  Plaats een reactie
  1 reacties

  Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  filip
  en zo zoekt iedereen naar een alternatief. goed gedaan!
  10/12/2021 17:10
  Disclaimer Reacties

  Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

  Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.

  Deel dit artikel