• Financieel

    Wie loopt warm voor Nickel en wie niet?

    Tekst: Guy Reynaerts Foto's: Google Maps
    Zo’n 150 dagbladhandels lieten tot nu toe aan Nickel weten dat ze interesse hebben om vanaf 2022 financiële diensten in hun zaak aan te bieden. Radar trok op rondvraag om te horen wat krantenwinkels aantrekt of afschrikt in het bankieren.

    Dagbladhandel Verduyn (Ichtegem)

    “Ik wil wel eens over Nickel nadenken, maar op het eerste zicht voel ik er heel weinig enthousiasme voor”, horen we bij Dagbladhandel Verduyn in het dorpscentrum van Ichtegem. “Je moet weten dat ik hier op de boerenbuiten zit. Niemand zit hier te wachten om bankzaken in mijn krantenwinkel te kunnen doen. Misschien dat zoiets wel zou kunnen werken in een stad, maar hier toch niet.”

    Misschien werkt dit in de stad, maar niet op het platteland"

    “Bovendien moet je er ook de tijd voor kunnen uitrekken. Ik heb hier ook al bpost en de diensten van Western Union. Dat vraagt al tijd. Hier in het dorp is nog een zaak die nog veel meer pakjesdiensten bedient. De mensen klagen dat ze soms heel lang moeten wachten omdat er zoveel tijd kruipt in het afhandelen van die pakjes. Dus er nog iets bijnemen? Ik denk het niet. Op den duur lijkt het wel of de krantenwinkel als een vuilnisbak wordt beschouwd. Bovendien speelt de veiligheid toch ook een rol. Als vrouw alleen wil ik zeker niet meer cash in mijn zaak.”

    “En ten slotte, waarom zou ik een mini-bank moeten worden? Aan de overkant is er een ‘echte’ bank, met geldautomaat en alles.”

    Harlekijn (Beernem)

    “Perstablo heeft me op de hoogte gebracht van het systeem van Nickel”, geeft Nathalie D’Haeninck te kennen. “Dat is de enige manier waardoor ik er iets van gehoord heb. Van de bank zelf verwacht ik sowieso nog wat meer uitleg.”

    Iets verdienden aan de vraag naar cash is beter dan niets verdienen"

    “Mij lijkt het aangewezen om in zo’n systeem mee te gaan omdat de klanten hier hoe dan ook regelmatig geld bijvragen als ze iets kopen. De mensen klagen dat er steeds meer bankkantoren en geldautomaten verdwijnen. Dat is een fenomeen dat zich hier in Beernem voordoet, maar dat zich zowat overal laat voelen.”

    “Als ik de klanten dan toch geld extra geef, waarom zou ik er dan niet iets kunnen aan verdienen? Van overvallen of zo ben ik niet speciaal bang, want ik heb nu toch ook cash in huis en we zouden blijkbaar niet veel extra geld in huis moeten halen. Voor zover ik gehoord heb, zou er geen automaat in de zaak moeten worden geplaatst. Maar we zien wel wat er allemaal uit de bus komt. Over wat Nickel mij eventueel zou kunnen opbrengen, heb ik nog geen precies idee. Maar, zoals ik al zei, iets is hoe dan ook beter dan niets.”

    De Gazettestal (Waregem)

    “Kijk, ik heb het beroep van krantenhandelaar steeds supermooi gevonden”, zegt Dirk De Vos van De Gazettestal. “Ook voor het sociale aspect ervan. Een babbeltje slaan met de mensen, dat is toch zo belangrijk. Als je daar allerhande andere zaken moet beginnen bijdoen, komt dat steeds meer in het gedrang. Over Nickel heb ik al vaag iets gehoord, maar ik vind het raar dat er op geen enkele manier publiciteit gemaakt is omtrent dat initiatief.”

    Voor bankzaken gaan klanten het liefst naar een echte bank"

    “Eigenlijk lijkt het mij ook niet realistisch. De banken hebben er toch naar gestreefd om zo weinig mogelijk cash geld in onze winkels te laten omgaan. En nu willen ze ons overtuigen om zelf voor bank te spelen. Dat is toch onze business niet. Bovendien denk ik ook niet dat er echt vraag naar zoiets is van de klanten uit. Voor bankzaken gaan ze nog steeds liefst naar een bank.”

    “Ik stel me ook grote vragen omtrent de veiligheid. Meer baar geld betekent ook meer kans op overvallen en ik heb helemaal geen zin om me te moeten bewapenen om mijn winkel veilig te houden.”

    Dagbladhandel AMC (Gentbrugge)

    “Het interesseert me absoluut niet, geen denken aan”, reageert Alain Bogaert stellig. “Wij zijn een krantenwinkel, geen bank, zo simpel is het. De banken moesten maar eerst niet kantoor na kantoor sluiten. Zij willen nu dat wij hun problemen zouden helpen oplossen.” Bogaert trekt de parallel met de diensten die bpost in de krantenwinkels aanbiedt. “Met bpost is het hetzelfde verhaal. Dat is allemaal rompslomp waarvoor je in je winkel eigenlijk helemaal geen tijd hebt. En wat verdien je er uiteindelijk aan? Peanuts in vergelijking met het werk dat je er aan hebt.”

    Je verdient peanuts vergeleken met het werk dat je eraan hebt"

    “Als de banken denken dat ze ons onder druk kunnen zetten, dan hebben ze het verkeerd. Ik zal altijd mijn goesting doen in mijn winkel. De klanten hebben daar overigens ook geen nood aan. Af en toe gebeurt het eens dat een klant cash bij vraagt. Dat geef ik, als ik er voldoende in huis heb. Maar dat is natuurlijk nog totaal iets anders dan bankieren. Trouwens, het is ook opvallend dat minder en minder mensen met cash geld betalen.”

    Krantenwinkel Vandercruyssen (Oostakker)

    “Op sociale media heb ik gehoord over de plannen van BNP Paribas Fortis”, aldus Marc Vandercruyssen van de gelijknamige krantenwinkel in Oostakker. “Dat nieuws werd geboost door een gretig Perstablo, dat blijkbaar als piston voor Nickel dient. Eerlijk gezegd interesseert het initiatief me heel weinig en wel om verschillende redenen.”

    Wij zijn niet beschermd zoals een bankkantoor"

    “In de eerste plaats heb ik geen plaats meer in mijn winkel om bijkomende automaten te plaatsen. Daarnaast wordt er zeer schimmig gedaan over de verdiensten. Daaruit kan ik besluiten dat het wellicht om een aalmoes gaat. Tot slot heb ik helemaal geen zin om target te worden van drieste derderangsovervallers. Wij zijn ten slotte niet beschermd zoals een bankkantoor."

    “Ik denk ook niet dat er vanuit mijn cliënteel vraag is naar een bijkomende bankservice in de krantenwinkel. Uiteindelijk heeft iedereen één of meerdere bankkaarten. Hoe dan ook, met wat ik tussen de regels lees over de vergoeding die we zouden krijgen, zal ik niet veel missen als ik niet instap bij Nickel.”

    Dagbladhandel Noël (Deurne)

    “Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt hier in mijn winkel een mini-bankje te laten installeren”, zegt Lia Verbrugge van Dagbladhandel Noël in Deurne. Aan vraag naar bankdiensten is er bij Lia geen gebrek, maar dat stelt eerder problemen dan opportuniteiten, zegt ze. “Mijn zaak situeert zich tegenover het Sportpaleis. In de buurt is maar één bankautomaat en als er een of ander evenement is, dan komen de mensen vaak vragen of ze geld kunnen afhalen. Zeg nu zelf, een pakje sigaretten en honderd euro extra? Ik doe het niet meer. Ik heb een bordje aan mijn etalage gehangen dat ik geen extra geld meer beschikbaar heb.”

    Bankje spelen? Ik ben de laatste jaren al vijf keer overvallen"

    “Het is ook een kwestie van veiligheid, hé. Ik ben hier de laatste jaren al vijf keer overvallen. En dan bankje spelen? Iedereen weet toch dat dit sommige mensen op verkeerde ideeën kan brengen. Natuurlijk zijn de banken ambitieus. Eerst hun kantoren sluiten en daarna aan de dagbladhandelaar vragen om geldzaken in hun plaats te doen. Ik denk er nog niet aan. Tijdens de coronacrisis werden we plots als essentiële zaken beschouwd. Serieus blijven, hé! Ik sta meer dan 40 jaar in dit beroep en ik voel me de laatste tijd steeds meer bedrogen en bestolen.”

    Deel dit artikel