• Groothandel

  Samen sterk: Tabagro West

  Tekst: Wout Ectors - Wouter Temmerman
  Als samenwerking van vier onafhankelijke groothandels is Tabagro-West vandaag de vierde speler op de Belgische groothandelsmarkt. Het vertegenwoordigt zo’n 10% van de markt en behield doorheen de jaren zijn focus op het kanaal van de traditionele dagbladhandel.

  “Anticiperen op het verkoopverbod in supermarkten”

  De verkoop van sigaretten en tabak daalt, terwijl vaping en CBD het goed doen. In die context is 2024 volgens Steven Spaens, directeur Tabagro West, een geschikt jaar om het assortiment rookwaren slim uit te bouwen met het oog op het verkoopverbod in de supermarkten.

  Wat zijn binnen de productcategorie rookwaren de sterkste groeiers en dalers?

  “Over het algemeen kreeg de tabakssector het de voorbije jaren zwaar te verduren. In 2023 daalde het aantal verkochte sigaretten met 6% en het volume tabak met 17%, onder meer ten gevolge van de sterke daling van de grensverkoop.

  In onze cijfers zien we dat de categorie ‘small & medium packs’ aan belang wint ten koste van de ‘large & mega packs’. Een gelijkaardige evolutie speelt zich af in het luik tabak, waar potten wat marktaandeel afsnoepen van emmerverpakkingen.”

  Wat vinden jullie als leverancier van dagbladhandels de belangrijkste opportuniteiten in de markt?

  “De beslissing van minister Frank Vandenbroucke om de verkoop van tabakswaren in supermarkten groter dan 400 m2 te verbieden vanaf 2025, houdt zeker mogelijkheden in. De kans lijkt immers groot dat consumenten hierdoor de weg naar de krantenwinkel zullen terugvinden. Het is zaak om daar nu al bij stil te staan. Een goed aanvullend assortiment uitbouwen, zal belangrijk zijn om klanten te overtuigen om langs te komen.”

  Zijn er ook bedreigingen?

  “Hoewel we de wil om consumenten te beschermen en dus de nood aan een correcte wetgeving begrijpen, vrezen we dat de nieuwe regeltjes hun doel voorbijschieten. Zo zorgen de extreme accijnsverhogingen er niet voor dat mensen stoppen met roken, maar wel dat een groot verkoopvolume van de Belgische markt verdwijnt. Tegelijk stijgt het risico dat de consument in het illegale kanaal van de namaaksigaretten terechtkomt. Uit het aantal inbeslagnames door de douanediensten blijkt nu al dat sigaretten aantrekkelijker worden voor de georganiseerde misdaad.”

  Hoe kijkt Tabagro West naar vaping?

  “Bij onze leden zien we de verkoopvolumes van e-sigaretten nog steeds groeien, net als die van CBD-producten overigens. Aangezien dat twee categorieën zijn die voor alle partijen een degelijke marge inhouden, is dat toch een positief gegeven.

  Ondanks het feit dat ze verboden zullen zijn vanaf 2025, blijven wegwerp-e-sigaretten het populairst. Dat zelfs een Philip Morris nog een nieuw wegwerptoestel introduceert, bewijst hoe belangrijk dit segment nog is. Wel bereiden fabrikanten zich uiteraard voor op de toekomst en komen er meer en meer nieuwe oplossingen op de markt, zoals het pod-systeem.

  In het begeleiden van klanten bij die switch lijkt een grote rol weggelegd voor dagbladhandelaars met kennis van zaken. Ook omdat de aanstaande displayban, die tevens van toepassing zal zijn op elektronische sigaretten, allicht een grotere impact zal hebben op vapeshops. Die winkels bieden tenslotte geen aanvullend assortiment aan.”

  Juridisch: Tabagro West bv

  Locatie: Grote Steenweg 41, 9340 Lede

  Website: www.tabagro.be (leden: www.cabvs.be, www.jublou.be, www.tassenoy.be)

  Algemene directie: Steven Spaens

  Oprichting: 2002

  Eigenaarschap:

  Tabagro West is ontstaan vanuit de samenwerking van een groep van onafhankelijke groothandels, met elk hun eigen vestiging. Binnen de groep is Volckaert-Soetens uit Oordegem uitgesproken de grootste speler. De andere groothandels zijn Vertagro (Heuvelland), Jublou (Tienen) en P. Tassenoy (Buggenhout). De groepering focust op het traditionele dagbladhandelkanaal en heeft een nationale dekking uitgebouwd.

  Omschrijving activiteit:

  Naast tabaksproducten kunnen klanten bij Tabagro West terecht voor aansluitende producten (confiserie, dranken, postzegels, referenties van De Lijn en TEC, E-cigs, CBD, rokersbenodigdheden, …). Tabagro West heeft als missie zijn klanten een fullservice pakket aan te bieden met als doel voor de klanten een grotere omzet te genereren. Onder fullservice verstaat Tabagro West een combinatie van diensten, zoals efficiënte logistieke centra met extra korte leveringstermijnen, een productengamma op maat van de wensen van de klant, opleiding rond producten/verkoopstechnieken door specialisten. Bij de logistieke diensten valt bijvoorbeeld de Cash & Carry van Volckaert-Soetens op, waar B2B-klanten ook op zaterdag terechtkunnen.

  Kerncijfers:

  De jaarrekeningen van alle Tabagro West-leden worden jaarlijks gepubliceerd. Volckaert-Soetens en Vertagro publiceren een uitgebreide balans waaruit de omzet is af te lezen. Voor Volckaert-Soetens steeg die de voorbije jaren door tot 298,8 miljoen euro, terwijl Vertagro in het boekjaar 2022 goed was een omzet van net geen 75 miljoen euro (bron: NBB).

  Belang dagbladhandel:

  Historisch namen krantenwinkels steeds een belangrijk aandeel van de omzet bij de leden van Tabagro West voor hun rekening. Volgens Tabagro bevestigen de cijfers van de voorbije maanden de focus op het kanaal van de traditionele onafhankelijke winkelpunten. Deze categorie vertegenwoordigt om en bij 88% van de totale omzet van de leden. Dagbladhandels en speciaalzaken zijn goed voor 51,3% van de omzet, superettes en voedingswinkels voor nog eens 22,7% en nachtwinkels voor 14,2%.

  Plaats een reactie
  0 reacties

  Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Disclaimer Reacties

  Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

  Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.

  Deel dit artikel