• Groothandel

  Van Lydie en Frans tot Fixmer

  Tekst: Wout Ectors - Wouter Temmerman
  Op respectabele afstand van marktleider Conway en achter Trendy Foods vinden we Fixmer Belgium als derde groothandel van het land. Al klinkt de naam Lyfra bij veel dagbladhandelaars waarschijnlijk nog iets vertrouwder in de oren. Met de nieuwe naam bezegelt de Luxemburgse eigenaar Landewyck Group een reeks van naamsveranderingen die samengingen met een pak consolidaties in de voorbije vijftig jaar.

  Net als de overige groothandels ontving Fixmer van Radar een reeks vragen over haar evolutie als groothandel en over de toekomst van de dagbladhandel. Fixmer ging daar jammer genoeg niet op in voor het afsluiten van dit magazine.

  Juridisch:

  Fixmer Belgium NV

  Locatie: Simon De Heuvellaan 5, 2110 Wijnegem

  Vestigingen: Wijnegem, Lot, Evergem en Oudsbergen

  Website: www.fixmer.be

  Algemene directie: Erik Haegeman, gedelegeerd bestuurder

  Oprichting: 1958 (Tabakshandel De Vos-De Cleyn)

  Eigenaarschap:

  Fixmer maakt sinds 2010 deel uit van de Luxemburgse Landewyck Group. Het Luxemburgse familiebedrijf zag de groothandel goed passen in de een langetermijnstrategie van verruiming en versterking van de distributieactiviteiten in Europa en in het bijzonder in België. Bij de overname in 2010 heette Fixmer nog Lyfra, de naam die verwees naar Lydie Vandeperre en Frans Pelckmans. Zij waren de stichters van het vroegere Lyfra dat eind jaren ’90 aansloot bij een concentratie van groothandels die twintig jaar ervoor vanuit Tabacofina in Antwerpen was ingezet.

  Vanaf 1997 ging het bedrijf als Lyfra-Partagro over de tongen, nog later werd dat Lyfra-Lekkerland, een bijsturing te danken aan de overname van de  groothandel van de familie Verguts over en van de bijhorende rechten op de naam Lekkerland in België. De mogelijke verwarring met de Duitse eigenaar van concurrent Conway is sinds dit jaar van de baan, nu de groothandel voor de naam Fixmer koos. “Wij zien dit als een bestendiging van de groeiambities van ons bedrijf. Als deel van een internationale groep blijven wij een sterke Belgische speler. Tegelijk zijn we ook klaar voor de toekomst”, klonk het bij de aankondiging.

  Omschrijving activiteit:

  Fixmer is groothandelaar in onder andere rookwaren, confiserie, dranken en telefoonkaarten. In het assortiment vind je ook de producten van bpost, De Lijn of TEC. De dagbladhandels vormen een belangrijke groep van klanten binnen de klantenportfolio. De informatica oplossing voor krantenwinkels (SelinEvo) die het bedrijf als Lyfra aanbood, bleef aan boord onder Fixmer-vlag. Naast de krantenwinkels verdeelt Lyfra ook naar de grotere supermarkten, F2/F3 klanten, de niet-geïntegreerde zelfstandige benzinestations, superettes, nachtwinkels, drankenhandels, videotheken, voedingswinkels en cash-and-carryzaken.

  Kerncijfers Fixmer Belgium NV:

  • Omzet 2022: 900 miljoen euro
  • Nettoresultaat: - 3,1 miljoen euro
  • Eigen vermogen: 17,7 miljoen euro
  • Cashflow: - 321.981 euro
  • Aantal werknemers (VTE): 180,2

  Bron: NBB

  Plaats een reactie
  0 reacties

  Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Disclaimer Reacties

  Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

  Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.

  Deel dit artikel