• De krantenwinkel

    Willen de dagbladhandelaars een duidelijke definitie van hun zaak?

    Tekst: Guy Reynaerts Foto's: Google Maps
    Zorgt een onheldere definitie van wat een krantenwinkel is ook dagelijks voor problemen in de winkel? En biedt een definitie die gebruik maakt van een classificatie dan soelaas? Een greep uit de reacties van de winkeliers.

    Dagbladhandel Verduyn (Duffel)

    “De dagbladwinkel heeft het al moeilijk genoeg om te overleven op basis van de drie ‘klassieke’ peilers”, oordeelt Dennis Verdyck van Dagbladhandel Verdyck in Duffel. “Het zou mij dan ook een goed idee lijken om te proberen tot een systeem van licenties te komen, waarbij de dagbladwinkel als enige het recht zou hebben om rookwaren, loterijproducten en tabak aan de man te brengen."

    Werken aan een systeem met licenties”

    "Nu worden er op heel wat plaatsen producten aangeboden waarvoor andere marges gelden dan bij ons. Herleid alles tot de essentie en dan heeft de klassieke dagbladhandel wellicht een kans om te overleven.”

    Dagbladhandel Uilespiegel (Zottegem)

    “De situatie zoals ze nu is, is zeer onoverzichtelijk”, zegt Jan Aerts van dagbladhandel Uilenspiegel in Zottegem. “Ik denk dat het bijzonder moeilijk is om een etiket te kleven op de zaken zoals ze vandaag bestaan."

    Moeilijk om een etiket te kleven op winkels”

    "Het is bijzonder moeilijk om enige klaarheid te scheppen in de huidige situatie, ook al omdat ook in de dagbladwinkels bijna overal andere diensten of producten worden aangeboden. Maar mocht men er in slagen een duidelijke regelgeving te vinden, waarom niet?”

    Papershop Mieke (Overmere)

    “Voor mij is het vooral een verhaal van schoenmaker blijf bij je leest”, zegt Mieke Braeckman van Papershop Mieke in Overmere. “De dag van vandaag mag zowat iedereen bijvoorbeeld pers verkopen."

    Tijd voor duidelijkheid”

    "In de buurt is er een slager waar de kranten en de boekjes letterlijk naast de worsten uitgestald lagen. Hij heeft nu wel een afzonderlijk deel in zijn zaak, maar ik vind wel dat het hoog tijd wordt dat er duidelijk wordt gemaakt waar pers, lotto en tabak mag verkocht worden en waar niet.”

    Huis Kathy (Rekkem)

    “Voor mij zou men van hogerhand moeten verbieden om magazines en loterijproducten te verkopen in grootwarenhuizen”, vindt Kathy Missiaen van Huis Kathy in Rekkem. “Ik heb er geen probleem mee dat ze dat aanbieden in tankstations op de snelwegen of in de buurtwinkels."

    Haal pers en loterij uit de supermarkten”

    "Als buurtwinkel heb ik zelf trouwens de opkomst van een Unic en een Aldi, die ondertussen verdwenen zijn, overleefd. Maar ik verkoop ook al meer dan dertig jaar kranten en tijdschriften. Daar is toch niets mis mee.”

    Dagbladhandel Papierus (Wuustwezel)

    “Ik vind een classificatie vooral belangrijk voor onze toekomst”, meent Ellen Cuppens van dagbladhandel Papierus in Wuustwezel.

    Enkel in dagbladhandels pers, loterij en tabak”

    “Om onze branche min of meer leefbaar te houden, wordt het hoog tijd dat er klaarheid wordt gebracht. Met andere woorden dat er gespecifieerd wordt wat een krantenwinkel is en dat er daar alleen pers, loterijproducten en tabak mag verkocht worden.”

    Dagbladhandel Sigrid (Oordegem)

    “De laatste jaren is onze sector meer en meer benadeeld”, zegt Sigrid Desmedt van Dagbladhandel Sigrid in Oordegem. “De winstmarges verkleinen alsmaar, maar het is precies alsof er niemand bereid is om te reageren."

    Geen loterij in supermarkt, café of benzinestation”

    "Daarom zou ik het een goede zaak vinden dat er een duidelijke reglementering komt over welke producten door wie mogen worden aangeboden. Om een voorbeeld te geven. Ik baat deze winkel 26 jaar uit. In het begin waren we met twee die de loterijproducten mochten verkopen. Nu zijn ze ook te koop in de supermarkt, in enkele cafés en in het benzinestation. Het wordt tijd dat daar paal en perk wordt aan gesteld.”

    GT Service (Waanrode)

    “Ik ben 65 jaar”, aldus Roger Goethuys van GT Service in Waanrode. “Voor mij zal het dus niet zoveel meer uitmaken. Maar ik stel mij toch vragen bij die herdefiniëring van de krantenwinkel. Iedereen weet dat de verkoop van pers sterk achteruitgaat door de digitalisering en dat onze andere voornaamste partners, de Lotto en de tabaksindustrie, het ons niet gemakkelijk maken."

    Brood of nieuwkuis verbieden zou een probleem zijn”

    "Voor jonge mensen, die nog een krantenwinkel willen beginnen, zal het dus meer en meer zaak zijn om te differentiëren om te kunnen overleven. Het zal er dus van afhangen hoe men die omschrijving van een dagbladwinkel zal maken. Als men verbiedt om er bijvoorbeeld brood of nieuwkuis aan te bieden, dan hebben ze een ander probleem.”

    Plaats een reactie
    0 reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Disclaimer Reacties

    Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

    Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.

    Deel dit artikel