• Financieel

  Transportkosten drie jaar lang 180% fiscaal aftrekbaar

  Tekst: Wouter Temmerman Foto's: bpost
  Zelfstandige dagbladhandelaars zullen voor 2024, 2025 en 2026 de transportkosten voor kranten en magazines voor 180% fiscaal in mindering kunnen brengen. Dat heeft het federale parlement begin mei beslist. Het nieuwe regime regelt zo de compensatie die de federale regering de krantenwinkels beloofde bij het sluiten van het recente akkoord over de abonnementenbedeling.

  Begin mei stemde het federaal parlement in met een fiscale gunstmaatregel voor zelfstandige dagbladhandelaars. Het nieuwe regime voorziet in een verhoogde kostenaftrek van 180% in de personenbelasting, de vennootschapsbelasting en de belasting van niet-inwoners voor de leveringskosten van kranten en tijdschriften. Het gaat om de kosten die dagbladhandelaars betalen in de loop van de kalenderjaren 2024 tot 2026 voor de leveringen van kranten en tijdschriften in deze periode.

  Compensatiemiljoenen

  Dit nieuwe fiscale regime heeft alles te maken met het debat dat de voorbije maanden woedde over het stopzetten van de persconcessie. De federale regering besliste eind 2023 om de concessie voor het verdelen van persabonnementen naar de prullenmand te verwijzen. Dat gebeurde nadat duidelijk werd dat bpost, dat jarenlang de bedeling verzorgde, de aanbesteding ditmaal zou verliezen.

  Bpost kreeg eind maart nog eenmaal 75 miljoen euro toegewezen om de verdeling van de abonnementen tot eind juni in te vullen. Voor de bedeling vanaf juli knoopten de uitgevers zelf gesprekken aan met bpost. In de marge van het akkoord, kondigde de federale regering ook aan dat het ‘enkele miljoenen’ uittrok ter compensatie van de krantenwinkels, die intussen twee decennia lang de negatieve impact voelden van de subsidiëring van de abonnementenbedeling. Hoe die compensatie precies zou verlopen was lange tijd onduidelijk. Uiteindelijk opteerde de overheid voor een fiscale aftrek.

  Wie kan hiervan gebruikmaken?

  De fiscale aftrek van de transportkosten is enkel weggelegd voor zelfstandige dagbladhandels. De wetgever doet ook de moeite om dit precies te omschrijven. Het gaat om winkels die minstens 200 verschillende perstitels met een actuele verschijningsdatum aanbieden.

  Bovendien moeten zij minstens de helft van de totale ruimte van de winkel gebruiken voor typische krantenwinkelproducten. Lees: pers, boeken, schrijfwaren, kaarten, tabaksproducten en aanverwanten, elektronische sigaretten en producten op basis van nicotine, producten van de Nationale Loterij en sportweddenschappen.

  Dagbladhandelaars grondig informeren

  De fiscale aftrek is zowel in de personenbelasting als in de vennootschapsbelasting toepasbaar. We legden de FOD Financiën de vraag voor op welke manier de overheid dagbladhandelaars en boekhouders hierover wil informeren. Zonder goede communicatie valt immers te vrezen dat veel winkeliers en hun boekhouders de aftrek niet zullen toepassen, waardoor de compensatie dode letter blijft. De FOD reageerde niet, maar AMP van haar kant liet wel verstaan zeker een informerende rol te willen spelen naar de onafhankelijke dagbladhandelaars. “We hebben er als AMP alle belang bij om de krantenwinkels te ondersteunen”, zegt Commercieel Directeur Bert Engelen. “We winnen hierover momenteel nog concrete info in bij de verschillende stakeholders, zoals de FOD, om daarna verdere stappen te ondernemen.” Bert Engelen wijst ook op de vereiste om minstens 200 verschillende perstitels aan te bieden. “De wettekst vermeldt een definitie van wat een zelfstandige dagbladhandel is. Ook op dat vlak, bijvoorbeeld het aanleveren van een bewijs dat je 200 titels aanbiedt, zal AMP bekijken hoe het een faciliterende rol kan spelen.”

  Plaats een reactie
  0 reacties

  Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Disclaimer Reacties

  Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

  Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.

  Deel dit artikel