• Rookwaren

  Tussenkomst VFP aanvaard in onderzoek naar prijsafspraken

  Tekst: Wouter Temmerman Foto's: iStock
  De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft de vraag van VFP aanvaard om te mogen tussenkomen in het onderzoek naar mogelijke prijsafspraken tussen Philip Morris, BAT, JTI en Imperial Brands. Op die manier wil VFP laten nagaan of de fabrikanten de winstmarge van de krantenwinkels wisten te verlagen via onderlinge prijsafspraken.

  De tussenkomst van VFP komt er nadat de BMA via een persbericht aankondigde dat het mededingingsbeperkende praktijken van vier sigarettenfabrikanten onderzoekt. Philip Morris, BAT, JTI en Imperial Brands zouden via de groothandels herhaaldelijk informatie hebben uitgewisseld over hun toekomstige prijzen.

  Draagvlak

  Een onderzoek dat volgens VFP niet kan worden losgezien van de margeverlaging die voor krantenwinkels optreedt telkens de overheid een accijnsverhoging op rookwaren doorvoert. Om de BMA te verzoeken ook dit element grondig te onderzoeken, vroeg VFP om een tussenkomst in het onderzoek. Een enquête bij de lezers van Radar toonde ook duidelijk aan dat daarvoor een draagvlak bestaat.

  BMA onderzoekt verband met margeverlaging

  Intussen vernam VFP dat de BMA positief heeft gereageerd op de vraag om te mogen tussenkomen in het onderzoek. Dat betekent dat de BMA bij het analyseren van de prijsafspraken ook het verband met de margeverlaging voor de krantenwinkels mee in rekening zal nemen.

  Hieronder publiceren we het verzoek dat VFP bij de BMA indiende, waarin de federatie het verband tussen prijsafspraken en margeverlaging aanstipt.

  Wil je VFP steunen om het mechanisme achter de margeverlaging op rookwaren te stoppen? Ontdekt hier hoe dat kan.

  Laden de foto's hierboven niet goed? U kan de volledige brief hier downloaden.

  Plaats een reactie
  0 reacties

  Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Disclaimer Reacties

  Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

  Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.

  Deel dit artikel