Thermostaat
De verwarming een graadje lager zetten, levert een gemiddelde besparing van 7% op. Wat voor verlichting geldt, gaat bovendien ook op voor verwarming: ruimtes waarin amper of nooit iemand komt, hoeven niet verwarmd te worden. Compartimenteren is dus de boodschap. Om de temperatuur per ruimte te regelen, heb je natuurlijk wel thermostaatkranen nodig.
Er bestaan verder nog een aantal andere – simpele of geavanceerde – manieren om je krantenwinkel efficiënter te verwarmen. Zo zijn er (kleine, stille) radiatorventilators op de markt die de warme lucht doorheen de ruimte verspreiden: aangezien je meer warmte uit de radiatoren puurt, kan je de thermostaat lager zetten.
Verschillende bedrijven, onder meer Bosch en Google, bieden een ‘slimme thermostaat’ aan. Zo’n thermostaat is verbonden met het internet en past zich na een leerproces op basis van verzamelde data aan aan het verwarmingsritme van je krantenwinkel. De slimme thermostaat kan je verwarming zo automatisch bedienen (en zo bijdragen aan het compartimenteren) en geeft je bovendien een helder overzicht van je energieverbruik. Ook kan je de thermostaat vanop afstand bedienen via de mobiele app.
Geen warmte verliezen
Efficiënt verwarmen is vanzelfsprekend belangrijk, maar geen warmte verliezen is eveneens cruciaal. Een goede isolatie verlaagt de energierekening in de winter (en het elektriciteitsverbruik in de zomer wanneer je airco hebt). Isolatie kent verscheidene aspecten: tochtstrips, geïsoleerde waterleidingen en boilers, spouwmuurisolatie, dubbel glas, dakisolatie, … Ingrijpende verbouwingswerken kosten uiteraard meer dan leidingisolatie uit de doe-het-zelfzaak aan 3 euro per meter, maar globaal beschouwd verdien je isolatie-inspanningen altijd terug.
Laat ramen niet urenlang openstaan in kiepstand, want zo verlies je veel warmte. Vijftien minuutjes tot een halfuur volledig openzetten om te verluchten is een beter idee. Of je kan het CO2-metertje dat je tijdens de coronacrisis gebruikte van onder het stof halen en zo via de kiepstand net het gewenste niveau van pakweg 600 ppm verkrijgen. Denk er ook aan om eventuele luchtfilters tijdig te vervangen.
Om warmteverliezen in je krantenwinkel te lokaliseren, kan je een warmtescan laten uitvoeren en interpreteren. Met een infraroodcamera kan je eigenhandig aan de slag, maar een professional raadplegen geniet de voorkeur. Wat je ook zelf kan doen, is ervoor zorgen dat de warmte die uit de radiatoren komt niet belemmerd wordt door meubels.
Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.
Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.