• Rookwaren

  Zo ziet hun tabaksrek er voortaan uit

  Tekst: Guy Reynaerts
  Op 12 februari lanceerde Radar een enquête die polste naar wat dagbladhandelaars met hun tabaksrek doen sinds het verbod op tabaksreclame op 1 januari in werking trad. De resultaten bespreken we in het artikel over het tabaksrek, maar de redactie van Radar sprak – coronaproof – ook met enkele krantenwinkels over hun tabaksrek nieuwe stijl.

  Het Boek Junior (Middelkerke)

  “Ik heb een deel van de sigaretten, die achter mijn toonbank waren uitgestald, van plaats veranderd”, zegt Jonas Coussement. “Aangezien er meer en meer vraag is naar elektronische sigaretten, heb ik die nu meer zichtbaar tussen de ‘gewone’ tabaksproducten gezet. Ik heb dan ook een overeenkomst lopen met BAT dat de facings van de vapeproducten daarin mee heeft verwerkt. Bij mijn weten is het bij wet niet verboden de merken van de vapeproducten te tonen. Hoewel, we moeten natuurlijk wel heel voorzichtig blijven bij het maken van reclame voor tabak. "

  Meer plaats voor vapeproducten en cigarillo's

  "Daarnaast heb ik ook wat meer cigarillo’s, die voordien geen plaats hadden in mijn rekken, een plaatsje kunnen geven. Al bij al heb ik niet veel werk gehad om die aanpassingen te doen in mijn zaak. Ik werd daarbij geholpen door de fabrikanten, de vertegenwoordigers hebben het meeste van het werk gedaan.”

  GT Service (Waanrode)

  “In mijn zaak staan zeven rekken met tabaksproducten”, aldus Roger Goethuys. “Het grootste gedeelte is blijven staan, maar er zijn twee schappen die ik totaal heb veranderd. Dat zijn wel de rekken die het meest in het oog springen, op ooghoogte van de klanten. Daar heb ik nu potten pijptabak, vapeproducten en de elixir-sigaartjes uitgestald. Die mogen zichtbaar blijven. Het voordeel hiervan is dat die wat kleur in de winkel brengen. Met die ‘merkloze’ sigaretten heb je nu op den duur een wat groenige wand en dat fleurt de winkel absoluut niet op.”

  Potten pijptabak en vaping brengen weer kleur in het rek

  “Ik heb wel niet zomaar kunnen veranderen wat ik wou. Ik heb nog een contract lopen met Philip Morris en die sigaretten moeten dus op hun plaats blijven staan. Het heeft me allemaal een beetje werk gekost, maar met de goedkeuring van de vertegenwoordiger is dat vlot verlopen. Och, ik lig daar allemaal niet wakker van. De wegenwerken in mijn buurt, daar ben ik veel ongeruster over.”

  Sigarenhuis Vandevenne (Genk)

  “Er stond een kast voor sigaretten van Marlboro in mijn winkel met bovenaan een grote lichtbak”, zegt Bart Vandevenne. “Door de nieuwe wetgeving was dit niet langer toegelaten, maar ik mocht van de producent wel doen wat ik wou met het meubel. Dus heb ik op de plaats waar de lichtbak zat, twee leggers toegevoegd. In mijn winkel heb ik een constant plaatsgebrek en wil ik zowat elke vierkante centimeter gebruiken. Daarom heb ik de sigaretten naar beneden gehaald en de cigarillo’s, die in een aparte kast stonden, op de bovenste lijnen gelegd. Dat heeft ook als voordeel dat er nu meer kleur in mijn assortiment zit, ondanks het feit dat het gamma dat ik mijn klanten aanbied, ongewijzigd is gebleven. Om de veranderingen in mijn zaak te kunnen doen, heb ik een zondag uitgetrokken. Ik heb dat zelf gedaan, want ik heb toch nog steeds graag controle over wat er met mijn winkel gebeurt.”

  Extra leggers in plaats van de lichtbak

  “De elektronische sigaretten hebben er ook een plaatsje in gekregen. Daarvoor ben ik in zee gegaan met BAT, dat mij dit aanbood op voorwaarde dat ik hun programma zou uitwerken. Wilde ik dat niet, dan leverden ze mij ook geen andere producten meer.”

  't Pleintje (Asse)

  “De contracten met de leveranciers van tabaksproducten aangaande de facing van hun producten lopen bij mij niet langer”, aldus Patrick Van Loo. “Overigens is het zo dat ik al jaren in de clinch lig met Philip Morris, omdat ik op een bepaald moment een tabakskast had buiten gekieperd. Let wel, ik heb nog steeds een heel goede verstandhouding met hun vertegenwoordiger, maar met de firma zelf, nee. Het was ook zo dat er drie tot vier van mijn schappen gevuld waren met producten van BAT. Dat heb ik nu terug gebracht tot twee. In de plaats daarvan heb ik sigaren en cigarillo’s meer zichtbaarheid gegeven, alsook accessoires om sigaretten te rollen en vapeproducten.”

  Geen contracten meer over de facings

  “Dit geeft me de kans om toch wat meer kleur en afwisseling in mijn winkel te brengen. Eigenlijk ben ik nog bezig om alles netjes een plaatsje te geven. Vooraleer ik dat afwerk, moet ik eerst alles klaar hebben op mijn computer, zodat ik zonder problemen weet waar alles staat. Dat is ook een stuk makkelijker om het stockbeheer onder controle te houden.”

  Deel dit artikel