Zoals we al eerder aanhaalden in dit magazine, steeg de temperatuur namelijk flink naar aanleiding van de nieuwe regels. Zo verschenen bijvoorbeeld op 23 april in Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad twee artikels waarin een anonieme uitbater van een krantenwinkel stelde dat er bij één op de vijf krantenwinkels voor meer dan 250.000 euro per jaar wordt vergokt. De artikels haakten dan ook vlot in op de kritiek die er al langer heerst op (sport)weddenschappen in krantenwinkels: “Gokbedrijven zoeken voortdurend zwakke plekken in alle regels om verder terrein in te palmen”, klonk het bij Frieda Matthys, verslavingsexperte bij het UZ Brussel. Wij legden de kritiek voor aan enkele uitbaters van krantenwinkels. Herkennen zij zich in de getuigenis? En hoe zien de gokactiviteiten er in hun eigen zaak uit?
Sabine Uitdebroeck - 't Krantenmanneke (Aalst)
“Voor de meesten van ons is het inkomen uit (sport)weddenschappen een mooi extraatje”, zegt Sabine Uitdebroeck van ’t Krantenmanneke in Aalst. “En ja, ik weet dat er verdoken gokkantoren bestaan. Maar dat men ons allemaal over dezelfde kam scheert, stoort me erg. Ik werk in mijn winkel met een automaat van Bingoal met een vaste commissie. Die twee machines staan in mijn winkel. Wat jammer is, is dat mijn licentie, die ik al jaren had, verlopen is op 23 januari 2022. Ik had mijn aanvraag tot verlenging ingediend voor 10 december van vorig jaar, maar blijkbaar is die niet behandeld. Ik denk dat bij diegenen die wel nog een vergunning lopen hebben tot 1 januari 2023, er ongetwijfeld nogal wat verborgen gokkantoren zullen zitten.”
De voorgestelde omzet lijkt me niet realistisch"
Gevraagd naar het nieuwe KB met regels over sportweddenschappen is Sabine wel scherp. “Met het aantal aangeboden persproducten die gevraagd worden in het nieuwe KB heb ik geen moeite. Ik ben immers een rasechte krantenwinkel. Waar ik wel een probleem mee heb is die maximum jaarlijkse inzet van 250.000 euro. Ik heb een redelijk grote winkel en die vooropgestelde omzet lijkt me niet realistisch.” Maar dat betekent niet dat het KB geen positief effect kan hebben, aldus Sabine. “Het is ook zo dat diegenen die bij mij komen spelen vaste klanten zijn. Er is niemand die ongezonde sommen gaat inzetten. Misschien heeft de aandacht in de pers en het nieuwe KB wel iets wakker gemaakt. Misschien zullen er in de toekomst toch meer schijnkrantenwinkels verdwijnen, wat ik een goede zaak vind.”
Kevin Meyfroid - Dagbladhandel Kevin (Deerlijk)
“Wellicht zijn de artikels in de krant een duidelijk signaal”, aldus Kevin Meyfroid van dagbladhandel Kevin in Deerlijk. “Het is een feit dat de ‘bandieten’ eruit moeten. Ik heb weet van ‘collega’s’ in Gent, Antwerpen en Brussel die in hun winkel soms kranten liggen hebben van een week oud, maar in hun kelder dan wel een aantal speelautomaten staan hebben. Hoe dan ook, het is goed dat er regels worden vastgelegd en dan moet iedereen daar zich dan ook aan houden. Dat wij het imago van verdoken gokkantoren worden opgeplakt, doet er eigenlijk niet toe. Want we zijn toch eigenlijk al jaar in, jaar uit bezig met gokken. De Lotto, de PMU, ... Het lijkt me wel nodig dat niet de kleine vissen, die de dagbladhandelaars zijn, worden aangepakt, maar wel sommige grote providers. Die doen er alles aan om een voet tussen de deur te krijgen, maar als er dan problemen komen, trekken ze hun handen van die winkeliers af en zijn het de krantenwinkels die de rekening betalen.” Zelf heeft Kevin Meyfroid een afzonderlijke ruimte voor de weddenschappen, waar zes automaten staan. “Ik werk met één operator, Bingoal. Met de nieuwe wetgeving heb ik geen probleem, aangezien ik al jaren een licentie heb voor een gokkantoor. Tijdens de coronaperiode is de omzet van het gokken lichtjes gedaald, wat normaal is omdat er bepaalde wedstrijden gewoon niet mochten doorgaan. Maar dat herstelt zich nu wel.”
Het nieuwe KB is streng maar rechtvaardig"
Ook in de omzet van 250.000 euro ziet de uitbater van Dagbladhandel Kevin geen graten. Ik ben naast krantenwinkel ook een gokkantoor. Maar ik kan me best voorstellen dat bepaalde collega’s, die die licentie niet hebben, in de problemen kunnen komen omdat zij dit bedrag zullen overschrijden. Met het wereldkampioenschap voetbal op het einde van het jaar in het verschiet, is dat voor hen uiteraard geen leuk vooruitzicht.”
Toch is Kevin Meyfroid ook kritisch. “Wat ik heel vreemd vind, is dat bepaalde mensen die onze belangen verdedigen – en dan heb ik het niet over VFP – aan tafel zijn gaan zitten met Justitie en dat zij die 250.000 euro hebben goedgekeurd. Grof berekend betekent dat over 300 werkende dagen nog geen 1.000 euro per dag. Dat lijkt veel, maar op sommige dagen is dat echt weinig. Niemand zal betwisten dat onze sector onder druk staat, dat onze traditionele pijlers alsmaar zwakker worden, dat we verplicht zijn om te differentiëren. Dus wordt er uitgekeken naar wat de meeste winst oplevert. Gokken is een mooie aanvulling, maar het lijkt me logisch dat deze activiteiten aan reglementen worden gebonden. Mij lijkt het nieuwe KB streng, maar rechtvaardig.”
Jo Bouchet - Krantenshop De Oprit (Hasselt)
“Eigenlijk vind ik, afgaande op de kritiek die in sommige kranten verscheen, dat het in onze sector nog allemaal goed meevalt”, meent Jo Bouchet van krantenshop De Oprit in Hasselt. “Wel heb ik al gehoord van collega’s dat er vooral in het Brusselse krantenwinkels zijn die in feite niet meer dan een dekmantel betekenen voor een gokkantoor. Het lijkt me vanzelfsprekend dat die geen reden van bestaan hebben. De nieuwe wetgeving zou daarbij kunnen helpen. Hetgeen de mensen, die via de pers misschien een verkeerde perceptie zouden krijgen van de dagbladwinkels in het algemeen, goed moeten beseffen, is dat we weddenschappen doen uit noodzaak. Ik zit 20 jaar in de business en heb de opbrengst van pers, tabak en loterij steeds maar zien verminderen. En ja, het zou pijn doen moest ik niet langer weddenschappen mogen aanbieden.”
Het zou pijn doen moest ik niet langer weddenschappen mogen aanbieden.”
“Ik heb in mijn zaak drie machines staan, met Ladbrokes als operator. Die toestellen staan in mijn zaak, maar toch een beetje afgeschermd om de privacy van de spelers te kunnen respecteren. Ik schat dat de weddenschappen ongeveer 10 procent van mijn omzet uitmaken. De coronacrisis heeft wat mij betreft weinig impact gehad op het speelgedrag van mijn klanten. Er worden hier zelden of nooit voor heel hoge bedragen ingezet, 200 euro is zowat het absolute maximum.”
“Dat nieuwe KB kan misschien helpen om de verdoken gokkantoren te beperken of zelfs eruit te halen. Ik heb wel het probleem dat mijn vergunning is verlopen en dat ik hoop dat ik op een uitzonderingsmaatregel zal kunnen beroep doen. Het is overigens zo dat ik jaarlijks controle krijg van de FOD Economie en dat alles steeds klopte.”
Dirk Verhoeven - Dagbladhandel 't Kroontje (Schoten)
“Ik heb die artikels in de krant gelezen, maar voor mij was dat eigenlijk niet echt nieuws”, oordeelt Dirk Verhoeven van ’t Krantje in Schoten. “Ik heb al een tijdje weet van nepkrantenzaken in Merksem en Schoten. Er zijn zaken die in naam krantenwinkels zijn, maar die helemaal geen pers verkopen. Misschien dat die artikels en het nieuwe KB daar iets zullen aan kunnen verhelpen. Belangrijk blijft dat de normen voor iedereen gelijk zijn. Dat is niet steeds zo en ook de Nationale Loterij werkt daaraan mee. Ik heb al gehoord van winkels waar de winst wordt achtergehouden, zonder dat de Loterij daar tegen optreedt.”
Ik heb al een tijdje weet van nepzaken"
“Ik heb twee automaten in mijn winkel staan, met Circus en Stanleybet als operatoren. Die staan niet opgesteld in een afzonderlijke ruimte. Ik schat de omzet van het gokken op zowat 5 procent van mijn totale omzet. Ondanks de coronacrisis en de financieel moeilijke periode waar nu heel wat mensen door moeten, is dat al jaren op hetzelfde niveau gebleven.”
Met de strenge regels van het nieuwe KB heeft Verhoeven geen enkele moeite: “In mijn zaak heb ik voldoende perstitels en zoals gezegd wordt er niet spectaculair veel gegokt. Maar het is duidelijk dat we het als dagbladverkopers steeds moeilijker krijgen. De drie pijlers? Wat blijft er nog van over? En het zou dus niet leuk zijn moesten we ook de weddenschappen verliezen.”
Danny Van Winkel - Dagbladhandel De Kop (Lokeren)
“Wat er in de kranten verscheen als zouden de dagbladhandelaars voor een groot deel verborgen gokkantoren zijn, lijkt me toch wel overdreven” oordeelt Danny Van Winkel van Dagbladhandel De Kop in Lokeren. “Wat mij betreft is het heel simpel. Ofwel moeten we stoppen met de dagbladhandel, ofwel moesten we uitkijken naar andere dingen. Tien jaar geleden heeft bpost de uitgeverijen gesubsidieerd met honderden gratis werknemers, de postbodes. Eigenlijk kwam het erop neer dat de krantenwinkels minder en minder belangrijk werden voor hen. Maar er is natuurlijk meer dan dat. Ook onze marges op de lotto en de tabaksproducten gingen er op achteruit. Dus heb ik de keuze gemaakt om met sportweddenschappen mijn zaak rendabel te houden.”
Het KB is hypocriet. Staat de Nationale Loterij dan boven de wet?"
“In mijn zaak staan vier automaten, verdeeld over drie operatoren: Magic Betting, Starcasino en Bet Service. In tegenstelling tot mijn tweede zaak, die mijn zoon uitbaat, staan die toestellen niet echt in een afzonderlijk deel van mijn winkel. Het aantal spelers en de inzetten zijn vrij stabiel gebleven. Ik schat dat de weddenschappen zowat 20 procent van mijn omzet uitmaken.”
“Eigenlijk vind ik dat nieuwe KB vrij hypocriet. Het zou gaan om het mentaal welzijn van de mensen. Er mag maar voor een beperkt budget gespeeld worden. Allemaal goed en wel, maar ik kan hier probleemloos iemand laten op de Lotto spelen voor een onbeperkt bedrag. Staat de Nationale Loterij dan boven de wet?”
“Hoe dan ook, mijn zaak is een krantenwinkel, geen wedkantoor. Ik heb daar trouwens geen licentie voor en zelfs al zou ik dat willen, kan ik die niet eens krijgen omdat er maximaal 600 wedkantoren worden toegelaten.”
Marc Vandercruyssen - Dagbladhandel Marc VDC (Oostakker)
“Wat er in de pers verschenen is, lijkt mij extreem en misschien zelfs overdreven”, oordeelt Marc Vandercruyssen van Marc VDC in Oostakker. “Na COVID-19 en een langdurige sluiting van het wedkantoor zijn er sowieso al veel minder mensen die nog gokken in de winkel of het wedkantoor. Bij mij is het sociale aspect van het spelen een stuk belangrijker dan het ‘rauwe’ gokken. Gokken evolueerde in mijn zaak positief tot het begin van corona. De wedkantoren moesten lange tijd gesloten blijven door het verbod van de Kansspelcommissie. Heel veel spelers zijn dan overgegaan naar online gokken en die klanten ben je voor het merendeel kwijt.”
Het is duidelijk dat het de perceptie is dat de meeste dagbladwinkels een soort gokkantoren zijn"
“Mijn zaak is opgedeeld in een krantenwinkel en een gokkantoor. Daarvoor heb ik één van de 600 toegestane licenties in België. Het nieuwe KB heeft voor mij dan ook geen enkele invloed, aangezien ik val onder de wetgeving geldig voor de wedkantoren. Ook de vooropgestelde toegestane omzetcijfers zijn voor mij onbelangrijk, omdat ik een erkend wedkantoor ben.”
“Het is duidelijk dat, door de belangstelling in de pers en de overname van een dagbladwinkelketen door een gokketen, de perceptie zeker is dat de meeste dagbladwinkels een soort gokkantoren zijn. Maar voor de meeste ‘echte’ krantenwinkels is gokken een lucratieve bijzaak. Ik vrees dat, moest hen dat ook nog worden afgenomen, dit de laatste druppel zou kunnen betekenen voor velen.”
Als sectormagazine vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels in onze digitale magazines te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. De redactie van Persradar eigent zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig acht.
Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Persradar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.