• De krantenwinkel

    Zo wint Dagbladhandel Vandevenne de strijd met de energiefactuur

    Tekst: Guy Reynaerts Foto's: Bram Tack
    ‘Slechts’ 180 euro voorschotfactuur betaalt Dagbladhandel Vandevenne uit Genk maandelijks aan energie. Geen sinecure in tijden waarin de prijzen de pan uit swingen. Hoe speelt Dirk Vandevenne dat klaar? “Het gaat niet enkel om zonnepanelen, maar ook om de vele kleine ingrepen die je kan doen.”

    In de schaduw van C-mine in Genk, het cultureel en recreatief centrum dat de herinnering levendig houdt aan de steenkolenmijnen van Winterslag, ligt de krantenwinkel van Bart Vandevenne. De 55-jarige Limburger runt er een dagbladzaak van 80m² en is zich al jaren bewust van de noodzaak om zuinig met energie om te springen. “Ik sta al 31 jaar in het vak”, begint hij zijn verhaal. “Tien jaar geleden besloot ik om zonnepanelen te laten installeren voor mijn zaak. Dat was mogelijk omdat ik eigenaar ben van twee panden en dus ook op de appartementen die ik verhuur zonnepanelen kon laten plaatsen. Zeventig in totaal. Dat is het maximum dat toegestaan is als privépersoon, daarboven val je in de industriële schijf. Eigenlijk had ik er zelfs vroeger moeten mee beginnen, want ik heb de fase van de groene certificaten gemist.”

    Klik op de foto's om uit te vergroten.

    Terug betaald in vijf jaar

    “De plaatsing van die zonnepanelen heeft me indertijd 19.000 euro gekost. Een investering die zeker de moeite heeft geloond. Ik betaalde immers maandelijks aflossingen van 450 euro per maand, enkel voor elektriciteit. Met mijn zonnepanelen viel dat terug tot 180, op een bepaald moment zelfs tot 160 euro. Wat mij een besparing oplevert van een kleine 300 euro per maand. Doe dat maal tien – het aantal jaren dat de panelen in gebruik zijn – en dan is het makkelijk te begrijpen dat mijn investering al ruimschoots terugbetaald is.”

    Betekent het echter ook dat Dagbladhandel Vandevenne immuun is voor de huidige hoge energieprijzen? Niet helemaal, maar de zonnepanelen creëren wel ruimte om af te wachten. “Vorige week kreeg ik een telefoontje van mijn energieleverancier om mijn voorschot, dat nu terug 180 euro bedraagt, op te trekken naar 500 euro. Dan zou ik bij mijn eindafrekening in februari niets moeten betalen. Voorlopig heb ik dat niet aanvaard, omdat ik nog heel weinig verbruik heb. We zien dan wel wat het wordt, als er de komende maanden minder zon is.”

    Alle stekkers uit

    “De zonnepanelen zijn natuurlijk mijn voornaamste manier om te bezuinigen. Maar anderzijds vind ik het ook belangrijk om op kleinere posten te besparen”, zegt Bart Vandevenne. “Er staat een frigo voor frisdranken en bier in mijn winkel. Die heb ik laten vervangen door een toestel met een A+++ label voor energie. Alle buislampen zijn afgeschaft en er kwam ledverlichting in de plaats. Mijn buitenverlichting werkt op een timer, waardoor ze uitvalt als het licht wordt en opnieuw gaat branden rond 16 uur tot 22 uur. Daarnaast gaat ook alle elektronica – computers, terminals, … – uit het stopcontact op het moment dat ik mijn winkel sluit om 18 uur.”

    Ook de terminal van de Nationale Loterij dus? “Aanvankelijk stond de Nationale Loterij daar weigerachtig tegenover,” vertelt Vandevenne, “maar uiteindelijk kreeg ik ook daarvoor groen licht. Uiteindelijk stond dat ding gedurende 12 uur voor niks te draaien. Ik heb overigens nog geen enkel probleem gekend om het toestel terug op te starten. Natuurlijk weet ik niet wat die vele kleine ingrepen me precies allemaal opleveren, maar ik ben er wel van overtuigd dat het de moeite loont.”

    Weinig verwarming

    Wie zonnepanelen zegt, zegt in veel particuliere woningen ook een warmtepomp. Bij Dagbladhandel Vandevenne is dat niet zo, maar hij tracht de impact tot een minimum te beperken. “Mijn winkel wordt verwarmd met stookolie”, aldus Bart Vandevenne. “Maar eigenlijk staat de verwarming hier zo goed als altijd uit. Het spreekt vanzelf dat als het buiten vriest dat het kraakt, dat we dan wel de chauffage even laten draaien. Maar meestal is dat niet vaak nodig. Je moet ook rekenen dat al die computers die hier in deze ruimte staan ook warmte afgeven. Ik heb ook een airco laten plaatsen. Die verbruikt wel elektriciteit, maar in de winter geeft hij wel warmte af. Dus al bij al is het hier nooit koud. En als het al eens frisser is, kan je altijd een extra truitje aantrekken. Ten slotte kan je je ook verwarmen door hard te werken (lacht).”

    “Ik heb eveneens zonneschermen voor mijn ramen laten plaatsen. Daardoor is het in de zomer frisser in de winkel en bespaar je op die manier op de airco. Dat is noodzakelijk, omdat ik nogal wat sigaren verkoop en die verdragen geen temperaturen hoger dan 25 graden.”

    The next big thing: water

    Bart Vandevenne is een vooruitziend man, dat heeft hij al bewezen, maar voor hem stopt het niet bij zuinig energiebeheer. “Water zal in de komende jaren ook steeds duurder worden”, meent hij. “Dus vind ik dat we dat probleem moeten proberen voor te zijn. Ik heb een aanvraag ingediend voor twee watertonnen van elk 10.000 liter om regenwater op te vangen. Er zal er alvast één worden geleverd; we zien dan wel of het mogelijk is er ook een tweede te plaatsen. We werken hier doorlopend met drie mensen, alleen al het toilet vraagt heel wat water. Ik denk trouwens dat in de toekomst het regenwater niet meer in de riolering zal mogen lopen.” Voor de Genkse uitbater is het echter meer dan een manier van besparen, zijn waterreflex houdt ook een zeker milieubewustzijn in. “Dat lijkt me ook noodzakelijk”, beaamt Bart Vandevenne. “We moeten hier toch nog een tijdje min of meer gezond kunnen blijven leven, denk ik.”

    Geen te lange crisis

    Dankzij het slim besparen op energie moest Bart Vandevenne nog geen andere ingrijpende maatregelen nemen om zijn zaak rendabel te houden. Aan de openings- of sluitingsuren hoefde hij niet tornen. Toen Ford Genk sloot, verlaatte hij het openingsuur al eens van 6 uur naar 7 uur. “Nu opnieuw veranderen zou me meer verlies dan winst opleveren en ik denk ook niet dat de klanten er begrip zouden kunnen voor opbrengen. Zoals ik al zei: vele kleintjes maken een groot. Ik heb hier met Mondial Relay een pakjesdienst en we zijn ook een postpunt. Het is niet zo dat dit ontzaglijk veel opbrengt, maar het zorgt wel voor trafiek in de winkel en dat is heel belangrijk. Maar al bij al moeten we toch hopen dat die energiecrisis niet al te lang aanhoudt, want anders zal iedereen het heel moeilijk krijgen.”

    Plaats een reactie
    1 reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Kip Dorries
    I love how your posts always leave me inspired and excited.
    30/06/2023 14:41
    Disclaimer Reacties

    Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

    Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.

    Deel dit artikel