Boekhandel Spoele (Lokeren)
“Hoeveel meer ik moet betalen dan vorig jaar weet ik nog niet”, aldus Danny Van de Winkel van Boekhandel Spoele in Lokeren. “Wel weet ik dat mijn maandelijkse aflossing voor de energie fors gestegen is, van 290 euro naar 600 euro. Het spreekt vanzelf dat dit een negatieve impact heeft op mijn winstmarges. De verkoop van de traditionele producten in de dagbladhandel, pers, tabak en loterij staan al een tijdje onder druk en de marges liggen vast. Gelukkig ben ik ook gespecialiseerd in vapeproducten en daarop kan ik meer verdienen.”
“Gestopt met verkoop van ijsjes en boterkoeken”
Van de Winkel heeft ondertussen wel bepaalde energiebesparende maatregelen genomen. “In mijn zaak heb ik overal ledlampen laten installeren. Daarnaast verkoop ik geen ijsjes meer, waardoor ik twee diepvriezers kon loskoppelen. Ook met de verkoop van boterkoeken, die we zelf bakten, zijn we gestopt omdat door de stijgende energieprijzen de kost van de oven te hoog werd.”
“Maar ik denk niet dat ik kan overwegen om in de komende wintermaanden mijn openingsuren te veranderen. Dat kan ik naar mijn klanten toe echt niet maken.”
Dagbladhandel Philbo (Vilvoorde)
“Natuurlijk weet ik dat de energieprijzen fel gestegen zijn”, zegt Alain Plouvier van Philbo in Vilvoorde. “Maar ik heb nog een vast contract dus hoop ik dat ik niet veel zal moeten bijbetalen. Natuurlijk houd ik wel mijn hart vast voor wat er in de toekomst zal gebeuren, want je hoort de wildste verhalen.”
“Ik heb drie jaar geleden alle neonlampen laten verwijderen”
Plouvier doet echter meer dan hopen dat het niet te erg wordt. Nog voor de energiecrisis nam hij al enkele maatregelen. “Om te besparen op energie heb ik drie jaar geleden alle neonlampen laten verwijderen en ben ik overgeschakeld op ledverlichting. Dat was wel een forste investering, zowat 3.000 euro meen ik mij te herinneren, maar het is een investering die de moeite loont.”
Svenne Gazet (Halle)
“Ik heb er echt nog geen zicht op hoeveel hoger mijn energiefactuur zal liggen in vergelijking met vorig jaar”, zegt Sven Ghysels van Svenne Gazet in Halle. “Dat zie ik dan wel als ik mijn afrekening krijg. Wij zijn gestopt met de krantenronde, maar dat heeft niets te maken met de stijgende brandstofprijzen, maar enkel met het feit dat mijn vader met pensioen is gegaan.”
“Een dag extra sluiten zou ons meer verlies bezorgen”
“We hebben de verkoop van dranken beperkt en konden op de snoep wel af en toe een kleine prijsverhoging doorvoeren.”
“Uiteraard kon niemand voorspellen dat er zo’n energiecrisis op ons af zou komen, maar we hebben drie jaar geleden de zaak zoveel mogelijk geoptimaliseerd, onder meer door overal in de winkel LED-verlichting te installeren.”
“Eigenlijk zijn wij supercontent met onze zaak. We zijn gelegen in de stad en ik zou echt niet inzien waarom wij een dag extra zoude moeten sluiten. Ik denk dat ons dat meer verlies dan winst zou bezorgen.”
Dagbladhandel Bart Gees (Kerksken)
“Ik weet nog niet wat mij precies te wachten staat”, aldus Bart Gees van Dagbladwinkel Bart Gees in Kerksken. “Voor mijn dagbladwinkel heb ik nog geen eindafrekening gekregen. Wij hebben ook nog een zaak in feestartikelen en daarvoor hebben wij 900 euro moeten bijpassen. Dus heb ik besloten daar geen gas meer te gebruiken.”
“We zetten alle mogelijke schakelaars uit”
“In de krantenwinkel zetten we zolang het kan de verwarming niet aan. Daarnaast zetten we alle mogelijke schakelaars uit als de zaak gesloten is, net als de frigoverlichting en de reclamelichtbakken. De brood- en cola-automaten, die buiten stonden, hebben we laten weghalen omdat die toch niet rendabel waren. We hebben ook, nog voor de energiecrisis, zonnepanelen laten plaatsen en ledlampen laten installeren. Ten slotte zijn we sinds een tijdje ook een half uurtje later open ’s morgens.”
't Mozaiksken (Izegem)
“Ik verwacht dat die prijsstijging nog redelijk zal meevallen”, denkt Francis Vancoillie van ’t Mozaiekske in Izegem. “Ik moet mijn afrekening nog krijgen, maar ik heb zonnepanelen laten installeren en dat scheelt toch een slok op een borrel op de energiefactuur. Wij hebben vorig jaar verbouwingswerken laten uitvoeren, waarbij rekening werd gehouden met een besparing van energie. Wij konden ook, door een pand in te nemen naast onze zaak, over twee keer 10.000 kWh voor de zonnepanelen beschikken.”
“Ik denk niet dat we de stijgende energiekosten gaan verrekenen naar de klanten”
“De prijs van de dranken is recent met 10% verhoogd, maar daar heeft de leverancier over beslist. Tot nu toe hebben we niets verrekend door de stijgende energiekosten naar de klanten toe en ik denk ook niet dat we dat zullen doen.”
“Onze zaak is 7 dagen op 7 open, omdat we ook een wedkantoor zijn. Daar willen we in geen geval verandering in brengen, omdat we beseffen dat de klanten dan toch op een ander zouden gaan.”
Krantenshop Verkissen (Dilsen-Stokkem)
“Geen idee van wat ik moet verwachten”, zegt Pascal Verkissen van Krantenshop Verkissen in Dilsen-Stokkem. “Ik krijg mijn eindafrekening pas in november. Dat wordt dus in elk geval bang afwachten. De meeste zorgen maak ik mij over wat de koeling van de frisdranken mij zal kosten. Ze ’s avonds afzetten en ’s morgens weer opstarten lijkt me niet echt een besparing. Twee jaar geleden heb ik overal ledverlichting laten installeren en die investering is echt wel de moeite waard.”
“Ik maak me zorgen over wat de koeling zal kosten”
“De marge op cadeau-artikelen of frisdranken verhogen durf ik niet zo goed. Ik krijg hier nogal wat scholieren over de vloer en die kennen de prijzen heus wel. En ook mijn openingsuren veranderen zie ik helemaal niet zitten. Dan snij je gewoon in je eigen vlees, zo jaag je de klanten weg.”
Bredakrante (Merksem)
“Ik heb een vast contract dat nu afloopt”, zegt Filip Hebb van Bredakrant in Merksem. “Dat geldt voor elektriciteit, gas gebruik ik sowieso niet in mijn zaak. Ik verwacht dat de invloed van de energiecrisis op mijn omzet procentueel gezien niet zo dramatisch zal zijn.”
“Procentueel zal het niet zo dramatisch zijn”
“Behalve het installeren van ledlampen vier jaar geleden, heb ik eigenlijk niets speciaals gedaan in mijn zaak om energie te besparen. Ik denk dan ook dat het niet opportuun zou zijn om een extra (halve) dag te sluiten. Wat ik misschien wel overweeg is om mijn zaak later te openen. De verkoop van kranten is dermate aan het slabakken, dat ik me dat wel zou kunnen veroorloven.”
Het Schrijverke (Brussegem)
“Ik ben één van die ongelooflijke gelukzakken die nog een vast contract heeft kunnen afsluiten voor drie jaar”, lacht Ann Derongé van Het Schrijverke in Brussegem. “Veel hinder van prijsstijgingen verwacht ik dus niet voor 1 mei 2024, tenzij mijn leverancier contractbreuk pleegt natuurlijk.”
“Ik heb nog net een vast contract voor drie jaar kunnen afsluiten”
“Ik probeer wel mijn onkosten te drukken, vooral omdat de verkoop achteruitgaat. Zo laat ik mijn pers niet meer leveren door AMP, maar ga ik die zelf halen in Mollem. Dat is toch al vlug een besparing van 350 euro. Daarnaast zet ik de frigo van de bakkerijproducten uit, als er niet te veel in zit. Acht jaar geleden ben ik overgeschakeld op ledverlichting, iets wat zeker interessant is financieel.”
't Gazetje (Riemst)
“De prijzen voor elektriciteit zijn echt dramatisch gestegen”, oordeelt Guido Coenegrachts van ’t Gazetje in Riemst. “Waar ik vorig jaar 6.000 euro moest spenderen, bedraagt dat nu precies het dubbele. En uiteraard is dat absoluut voelbaar op onze omzetcijfers. Ook al omdat de traditionele producten echt minder en minder rendabel zijn. De pers doet het erg slecht, en bij de Nationale Loterij wordt er steeds weer geknibbeld op onze winstmarges. Van een staatsbedrijf zou je toch net het omgekeerde mogen verwachten.”
“In de toekomst zullen we misschien vroeger sluiten”
“Gelukkig loopt het gedeelte broodjeszaak in onze winkel goed. Daar kan ik de stijgende energieprijzen ook doorrekenen aan de klanten, die daar overigens begrip voor hebben.”
“Wij hebben als energiebesparende maatregelen ook zonnepanelen laten installeren en ledlampen in de winkel geplaatst. Ik bekijk wat we in de toekomst zullen doen, misschien zullen we vroeger sluiten. We analyseren in elk geval wanneer we andere openingsuren eventueel zouden kunnen invoeren.”
Een tijdje geleden interviewden we Lia Verbrugge van Dagbladhandel Noël in Deurne als één van de oudste dagbladhandels in Vlaanderen. Dagbladhandel Noël is actief sinds 1976 en wordt uitgebaat door Lia Verbrugge. “46 jaar geleden namen we de krantenkiosk over van een oom en tante, rechtover het Sportpaleis. Er waren in de buurt slechts twee handelspanden en uiteindelijk konden we eind jaren ’70 onze intrek nemen waar voorheen een Chinees restaurant was geweest. 28 jaar lang hield ik de winkel samen met mijn echtgenoot open, tot we uit elkaar zijn gegaan.”
Op 1 oktober 2022 sloot ze haar zaak definitief. “Ik ben 65 jaar, maar ik was van plan nog verder te werken tot 2023. De stijgende energieprijzen hebben er anders over beslist. Ik moest drie keer meer dan voorheen betalen en dat was er voor mij te veel aan. Het was heus wel een emotionele beslissing, want ik heb hier meer dan 40 jaar lang elke morgen vroeg opengedaan. Ik was ook verbaasd door alle blijken van sympathie van de klanten en de interesse van de pers – zelfs ATV kwam een reportage maken. En echt, ik ben pas enkele weken dicht, maar ik mis mijn winkel nu al.”
Lia is evenwel niet bij de pakken blijven zitten. “Met een pensioentje van 900 euro kan ik echt niet rondkomen. En zowaar, ik heb al een job gevonden voor enkele dagen in de week. In… een krantenwinkel. Toevallig eigenlijk. Een paar dagen voor ik definitief dicht ging belde een man die per fiets kwam aan. Hij had in zijn zaak een aantal retours ontvangen op mijn naam. Zo geraakten we aan de klap en kwam ik te weten dat hij iemand zocht om hem te helpen in zijn krantenwinkel in Schoten.”
Als sectormagazine vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels in onze digitale magazines te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. De redactie van Persradar eigent zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig acht.
Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Persradar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.